Manisa Gördes’te nikel madeni atık borusunun patlamasıyla kimyasal atıkların toprağa ve suya karışması sonrası açıklanan tahlil sonuçları yurttaşları endişelendirdi. Bölge halkı, “Suyumuz ve toprağımız tehlikede” dedi.

Kimyasallar bölgeyi yok edecek

BirGün EGE

Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı Kabakoz Mahallesi’nde Zorlu Holding bünyesinde bulunan Meta Nikel Madencilik şirketi tarafından ruhsatsız şekilde işletilen Gördes Nikel-Kobalt Madeni’nin atık havuzuna giden borunun patlaması, bölgedeki yaşamı tehdit ediyor. Bölgeden aldığı numunelerle yaptırılan testte kimyasal atıkların fazla çıkması bölge halkının endişelerini artırdı.


Yapılan test sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli sülfürik asit ve kirlilik oranı standart değerlerin çok üzerinde olduğu ortaya çıktı.

Test sonuçlarına göre sülfürik asit normal değeri litrede 1500 miligram (mg) olması gerekirken yaklaşık 2 katı oranında 3 bin 600 miligram değerinde çıktı. Kirlilik oranı ise standart değeri litrede 400 mg 400 olması gerekirken yaklaşık 9 kat üzerinde 3 bin 734 mg değerinde ölçüm yapıldı.

1 HAFTA SU VERİLMEDİ

Patlamanın ardından 1 hafta su verilmeyen bölgede, analiz sonuçları bölge halkının tepkisine neden oldu. Madenin etkilediği Kalemoğlu köyünde yaşayan çiftçi Kader Beyhan, “Bu bölgede tarım ve hayvancılık yapılıyor. Bir hafta boyunca bize su verilmedi. Şimdi yeni yeni verilmeye başlandı. Ama suyu ne kadar temiz bilinmiyor. Bu madenin zehri suya ve toprağa karıştı” diye konuştu.

Yaşanan olayı bölgede çobanlık yapan bir yurttaştan öğrendiklerini söyleyen Beyhan, şunları dile getirdi: “Böyle bir patlama yaşandı ve biz bunu halktan öğrendik. Bunu kabul etmiyoruz. Biz şu anda burada tedirginiz. Doğamız ve suyumuz büyük tehlikede. Bunun çözülmesini istiyoruz. Biz burada üretim yaparken acaba suyumuz temiz mi diye düşememeyiz. Hem kendi canımız için hem hayvanlarımız için. Tarımsal ürünlerin bundan sonra zarar görmesinde sorumlular kimler olacak. Biz bölgemizde maden istemiyoruz.”

DENETİM YAPILMIYOR

Eski Gördes Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu ise, madende denetim yapılmadığına dikkat çekti. Koyunlu, “2020 yılında da madenin atık barajında kaçak oldu. Bütün Gediz Nehri’ne bu atıklar aktı. Bununla ilgili o zaman testler yapıldı. Ve yine testler çok kötüydü. O zaman hiçbir şey yapılmadı. Şimdi de hiçbir şey yapılmıyor. Bu bölge tarım ve hayvancılık alanında ülke için önemli. Böyle bir yerde maden olmaz” ifadelerini kullandı.

Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak da, “Bakanlık bu konuda gecikme yapıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim bakanlığı yetkilileri ‘şikâyetinizi kayıt altına aldık, 13 gün içerisinde inceleme yaparız’ yanıtını vermişlerdi. Su gibi hayati öneme sahip bir konuda Bakanlığın bu tutumu kabul edilemez” dedi.

6 SENEDİR RUHSATSIZ

Öte yandan şirketin geçtiğimiz aylarda 6 senedir ruhsatsız çalıştırıldığı ortaya çıkmıştı. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Gördes Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve yurttaşlar şirketin Cevher Zenginleştirme projesine karşı Manisa İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın bilirkişi incelemesi sonucunda tesisin ruhsatsız çalıştırıldığı tespit edilmişti.

Fotoğaf: Ramazan Koyunlu