Kiraz tarlada 10, marketlerde 30 lira

BirGün EGE

CHP İzmir milletvekilleri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Tacettin Bayır Kemalpaşa Bağyurdu ve Ören’de kiraz alım noktalarında üreticilerle buluştu.

Kiraz üreticilerinin elde ettikleri mahsulle masraflarını dahi karşılayamaz durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Ürününü yüksek girdi maliyetleri nedeniyle ederine satamayan çiftçimiz yoksullaşıyor, üreticimizin düşük ürün fiyatları nedeniyle borç yükü her geçen gün katlanıyor. Bir kilo kirazı 15 ila 20 lira maliyetle yetiştiren üreticimiz iç piyasaya ürününü bugün 10, 12 liradan satmak zorunda bırakılıyor.

Artık çiftçi, üretim yapmamanın maliyetini hesaplıyor acaba üretim yapmasam mı diyor ve her geçen gün üretici, üretimden yavaş yavaş kopuyor. Kiraz alım noktalarında, tarlada 10 lira olan kiraz marketlerde 30 lira. Tüccarların ağız birliği yaparak üreticinin malını maliyetinin dahi altında almaya çalışmasına iktidar göz yumamaz. Üreticiyi önce don afeti, sonra da rekolte vurdu şimdi ise tüccarların istediği gibi piyasa oluşturmasına izin veren iktidar vuruyor” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da “Bugün net bir biçimde gördük ki, AKP güzel ülkemizi yönetemiyor. Devlet bankalarından çiftçiye verilmesi gereken krediler yandaşlara gitmiş. Bu paralar bankalara geri ödendi mi, ödenmedi mi bilmiyoruz” dedi.