Deprem bölgesinde sorunlar sürüyor. Molozların gelişi güzel döküldüğünü belirten Samandağlılar yol kesti. Sanatçı ve yazarlar ise Antakya’nın çok kimlikli yapısının sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Kirletmeyin yeter!
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

6 Şubat’ta peşpeşe yaşanan depremin ardından 1 buçuk ayı aşkın zaman geçti. İktidar evlerinden olan binlerce insanın temel ihtiyaçlarını dahi çözemezken sağlıklarını riske atıyor. Samandağ İlçe Emniyet Müdür Asuman Karacık’a yanıt veren yaşlı kadın, “Enkazda ölmedik, mikroptan öleceğiz. Bir hafta merhamet edin bizlere ya. Bir de kirletmeyin, yeter! Mikrop içinde yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

Antakya’da bir araya gelen sanatçı ve yazarlar da kentin rantçı politikalara kurban edilmeden çok kültürlü çok kimlikli yapısının sürdürülmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ise depremlerle ilgili hazırladığı ön raporunu açıkladı. Raporda, depremin sonuçlarının ağırlaşmasında sorumluluğu bulunan herkesin ayrım yapılmaksızın olası kast veya bilinçli taksir nedeni ile yaşam hakkı ihlalinden yargılanması gerektiği vurgulandı.

ASBEST TEHLİKESİ

Enkaz yığınlarından çıkarılan molozlar asbest tehlikesine rağmen gelişigüzel bir biçimde bazı alanlara dökülüyor. Uzmanların soluma yoluyla insanlara ciddi zararları vereceği uyarılarına rağmen moloz yığınları insanların yaşadığı alanlara dökülüyor.

Antakya Deniz Mahallesi’nde bir yanında sulama kanalı bir yanında çadır kent olan ve yerleşim yerlerine yakın olan bölgeye hafriyat dökülmesine karşı eylem yapan Samandağlılar, asbest riskinin göz ardı edildiğini ve halk sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Antakya, Samandağ Deniz Mahallesi halkı enkaz molozlarının mahallelerine dökülmemesi için kamyonun yolunu kesti.

MİKROPTAN ÖLECEĞİZ

Halkın kol kola girerek set oluşturmasının ardından yolun kapatıldığı alana gelen Samandağ İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, "Çadır kent kalkacak, burası boşalacak. Beni anlayın yolu kapatmayın" dedi. Bu esnada bir yaşlı kadının, "Siz de bizi anlayın, bizi biraz düşünen olsun. Su yok, lavabomuz yok, havamız kirli, tozlar içindeyiz. Enkazda ölmedik, mikroptan öleceğiz. Bir hafta merhamet edin bizlere ya. Bir de kirletmeyin, yeter!" diye konuştu. Eylem sürerken hafriyat taşıyan bir kamyonun yurttaşların üzerine kamyon sürmesine halk tepki gösterince, polis yurttaşları engelledi. Ardından kamyon halkın direnişi sonucu mahalleden geri çıkarıldı. Eylem sona erince, moloz dökme işlemi devam etti.

ANTAKYA’YI KORUYALIM

Antakya Sanat Derneği ve Türk Tabipleri Birliği Ali Özyurt Kültür Edebiyat Sanat Kolu’nun çağrısı ile bir araya gelen sanatçı ve yazarlar da Antakya’da kentin rantçı politikalara kurban edilmeden çok kültürlü çok kimlikli yapısının sürdürülmesi çağrısında bulundu. Antakya’da tarihi Kurtuluş Caddesi’nde açıklama yapan aydınlar, “Antakya’nın bin bir rengiyle, yazarlarla, şairlerle, sanatçılarla ‘gitmedik buradayız.’ Hatay’da yaşamı yeniden kuracağız. Gitmedik buradayız, Marihna, ninha hon” dedi.

İHD’nin depremin ardından hazırladığı ön raporu, Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan açıkladı. Raporda, depremin alınmayan ve geciken önlemlerle felakete dönüşmesi, AFAD ve Kızılay’ın uygulamaları, yardımların engellenmesi, OHAL, deprem bölgesindeki çocuklar, kadınlar, ayrımcılıklar, cezaevlerindeki sorunlar, ifade özgürlüğü ihlalleri, sağlık hizmetleri, hayatını kaybedenlerin kimliğinin saptanması ve işkence olayları gibi başlıklar öne çıktı.

***

TUTUKLU SAYISI 317’YE YÜKSELDİ

Depremlerden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturma kapsamında belirlenen 1431 şüpheliden 317'si tutuklandı, 314 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. 509'u hakkında adli kontrol kararı verildi, 314 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Gözaltındaki iki kişinin işlemleri ise sürüyor. 92 kişi hakkında ise gözaltı talimatı bulunuyor. Şüpheli olarak tespit edilenlerden dördünün yurt dışında olduğu, 65 kişinin ise hayatını kaybettiği belirlendi. 128 şüpheli de ifadesi alınarak serbest bırakıldı. Ayrıca tutuklu bulunan 317 kişinin 108'i müteahhit, 173'ü yapı sorumlusu, 18'i yapı sahibi, 18'i binada değişiklik yapan kişilerden oluştu.

***

MARAŞ’IN İKİ İLÇESİNDE OKULLAR AÇILIYOR

Depremlerin merkez üssü olan Maraş'ta, iki ilçede öğrenciler 27 Mart Pazartesi günü eğitim ve öğretime başlayacak. 1127 okulun bulunduğu 327 bin öğrencinin eğitim gördüğü Maraş'ta depremde 12 okul yıkılırken, geriye kalan okulların ise yüzde 12'si hasar gördü.

Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam ederken, Bakanlık depremden en az etkilenen ilçelerden Ekinözü ve Andırın'da 27 Mart'ta eğitimin kademeli olarak başlamasına karar verdi. İki ilçede öğrenciler ve öğretmenler, depremden 49 gün sonra ders başı yapacak.