Ukrayna’nın güneyinde yoğunlaşan çatışmalar sürerken Kremlin, Kiev yönetiminin ‘kirli bomba’ kullanacağını iddia etti. Ukrayna da Rusya’nın ilhak ettiği Herson bölgesinden çekildiğini öne sürdü.

‘Kirli’ iddialar
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan çatışmalarda 243 gün geride kaldı. Çatışmalar 8 aydır devam ederken müzakere ve barış söylemleri tamamen rafa kalktı. Ülkenin güneyinde yoğunlaşan çatışmalara ilişkin Kremlin yeni bir iddiada bulundu. Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov, Ukrayna’nın radyoaktif maddeler içeren ‘kirli bomba’ saldırısı düzenleyerek bunun Rus nükleer mühimmatının infilak ettirilmesi sonucu gerçekleştiğini öne sürmeyi planladığını söyledi. İddiaya yanıt vermekte gecikmeyen Batı’dan yalanlama geldi. ABD, Fransa ve İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’nın kendi topraklarında kirli bomba (radyoaktif içerikli bomba) kullanmaya hazırlandığı yönündeki iddialarını reddederek, Rusya’da gerginliği artırmak için kullanılacak bahaneleri kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Fransa Savunma Bakanı Sebastian Lecornu ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Ukrayna’nın “kirli bomba” kullanarak Rusya’ya karşı provokasyon düzenleme planı olduğunu öne sürerek, mevkidaşlarına bu konu hakkındaki endişelerini dile getirdi.

EGEMENLİK VURGUSU​

ABD, İngiltere ve Fransa’nın dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada, "Rusya’nın saldırganlığı karşısında Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteklerini" yinelediklerini ifade ettiler.

KENDİLERİ BİLİR

3 ülke bakanı tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna tarafının radyoaktif madde içeren ‘kirli bomba’ kullanması olasılığının gerçek bir tehdit olduğunu belirtti ve ABD, İngiltere ve Fransa’nın buna inanıp inanmamasının ‘kendi bilecekleri iş olduğunu’ söyledi.

***

HERSON’DAN ÇEKİLİYOR İDDİASI

Ukrayna Ordusu Sözcüsü’nün açıklamasına göre, Rus ordusu Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerindeki mevzilerinden askerlerini geri çekiyor. Ukrayna Ordusu Sözcüsü Natalia Humeniuk "Rusya ordusu elit subaylarını batı yakasından taşıyor, harcanabilir olanları bırakıyor. Ön cepheyi itmeye devam ediyoruz. Ancak savunma hatlarının gerisinde sıkı bir şekilde yer alıyorlar" dedi.

Moskova yönetimi Donetsk ve Luhansk ile ordunun işgal ettiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmak için 23 ila 27 Eylül tarihlerinde referandum düzenlenmişti. Referandumdan çıkan Rusya’ya bağlanma kararının ardından 30 Eylül’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 bölgenin Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamıştı.