Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Ankara’nın anıtsal ağaçlarının izini sürüyor.

Kırsal Çevre Derneği'nin 'Anıt Ağaçları Projesi' çalışmaları devam ediyor

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği'nin (Kırsal Çevre) 2021 yılında başladığı Ankara’nın Anıtsal Ağaçlarının Tanıtılması ve Korunması Projesi’nin arazi ve masa başı çalışmaları devam ediyor. Farklı mesleklerden 30’dan fazla dernek gönüllüsü bu çalışmalara katkı sağlıyor.

Geniş coğrafyasında değişen topoğrafya ve iklimiyle, farklı bölgelerinde bozkırların ve ormanların öne çıktığı ya da iç içe geçtiği Ankara ili, başta karaçam, meşe türleri ve ardıçlar olmak üzere birçok farklı ağaç türünün anıtsal bireylerini barındırıyor.

İlk aşamada destekleyici kurumların da katkılarıyla Ankara’nın tüm ilçe ve köylerinde anıtsal olabilecek ağaçların belirlenmesinin ardından, her bir ağaç proje ekibince yerinde inceleniyor. Bir taraftan ağacın boyutsal ve yaş ölçümleri gerçekleştirilirken, yöre halkıyla yapılan görüşmeler ile de ağacın tarihsel bilgileri, yöre kültüründeki önemi, mistik hikaye ve efsaneleri derleniyor.

Saha çalışmalarının ardından projede; internet-tabanlı uygulamalar, basılı-görsel yayınlar ve tanıtıcı levhalar aracılığıyla bu anıt ağaçların tanıtılarak bulundukları yörenin doğa turizmine katkı sağlanması ve bu önemli doğal/kültürel varlıkların devamlılığının temini için resmi koruma statüsü kazandırılması ve yöre halkı işbirliğiyle korunmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Kurulduğundan bu yana yüzlerce anıt ağacın belirlenmesi ve tescil başvurusu için çalışmalar yürüten Kırsal Çevre Derneği Ankara’nın Anıt Ağaçları projesi kapsamında bugüne kadar 17 ilçedeki 100’den fazla köyde, 400 civarı anıtsal ağaç yerinde incelenerek boyutsal, biyolojik ve ekolojik bilgileri toplandı. Ayrıca, kültürel ve tarihi önemi olanların hikayeleri derlenerek kayıt altına alındı.