Kışın saklı cenneti: Denizli

BirGün EGE

Denizli denilince aklımıza o büyüleyici güzelliğiyle hepimizin hafızalarında yer etmiş Pamukkale Travertenleri gelir. Ancak 1500 rakımlı Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası başta olmak üzere Denizli, sahil şeridine yakınlığıyla beraber uygun iklimi itibariyle etrafını saran doğal güzelliler sayesinde adeta bir saklı cennettir.

Buldan Yayla Gölü

Kampçılar ve günübirlik piknikçiler için ideal olan Buldan Yayla Gölü’ne özel araçlarınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Denizli-Salihli karayolu takip edilerek 18’inci kilometreden sonra Buldan ilçesine ulaşılır. Buradan batıya doğru ayrılan yol üzerinde 8 kilometre ilerledikten sonra Süleymanlı köyüne ulaşıyorsunz. Göl Süleymanlı köyünün kuzeydoğu tarafındadır. 1. Derece doğal sit alanı olan bölgede birçok turistik kamp alanı bulunuyor. Sakin bir ortama sahip olan bölgede manzarayı bozacak yapılaşma bulunmuyor. Bu sebepten güzel manzaranın tadını çıkarabilir, akciğerlerinize mis gibi göl havasını çekebilirsiniz. Yakınlarda market olmadığından yayla gölüne gelmeden önce tüm ihtiyaçlarınızı temin etmenizi öneririz. Isınmak veya yemek yapmak için ateş yakacak olursanız sizlerin ve etraftaki canlıların güvenliği açısından önceden ateş yakılmış zeminleri kullanabilirsiniz. Ağaçlık alanda budama yöntemiyle kesilmiş bolca kuru odun bulacaksınız. Ancak keyfime düşkün kampçılardanım diyorsanız bölgede 2 restoran bulunuyor.

Kleopatra Havuzu

Ölmeden önce yapılacaklar listesinde muhakkak olması gereken bir yer de Kleopatra Havuzuna gitmek. Burası milattan önce 2’inci yüzyıldan kalan Hierapolis kentindeki Antik Havuz, nam-ı diğer Kleopatra Havuzu. UNESCO koruması altında, Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki SİT alanı Hierapolis Antik Kenti içinde, Pamukkale Travertenleri’nin hemen yukarısındaki alanda yer alıyor. Antik Havuz, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, Pamukkale Travertenleri’nin hemen bitişiğindeki alanda yer alan Hierapolis Antik Kenti ören alanı içinde bulunuyor. Burası, Denizli merkezden 18 km uzaklıkta. Pamukkale Travertenleri ile Hierapolis Amfi Tiyatrosu arasında yer alıyor. Zaten yol boyunca Pamukkale/ Hierapolis yönlendirmeleri mevcut. Hierapolis Antik Kenti’nde meydana gelen bir depremde şehrin ortasında açılan bir çukurda, sütunların devrilmesi sonucu taban su seviyesinin yükselmesiyle antik havuz meydana gelmiş. Yaz kış ideal sıcaklıktaki havuzu tarihte Kleopatra’nın da güzelleşmek amacıyla ziyaret ettiği rivayeti nedeniyle Antik Havuz, Kleopatra Havuzu olarak da biliniyor.

Karahayıt Kaplıcaları

Denizli’nin Karahayıt Mahallesinde yer alan kaplıcalar yılın her mevsiminde ana kaynağından çıkan kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyun ve termal çamurun ünü özellikle de sağlık turizmi açısından Türkiye’de hatta dünya çapında yaygındır. Pamukkale Travertenlerinin 5 km kuzeyinde yer alan Karahayıt için Pamukkale’nin ikiz kardeşi diyebiliriz. Ancak Karahayıt’ta farklı olarak bikarbonat, sodyum, sülfat, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan termal sular kırmızı çökelti oluşturuyor. Bu yönüyle Karahayıt’taki termal su ‘Kırmızı Su’ olarak da biliniyor. Eklem ağrıları, artritler gibi pek çok romatizmal hastalığa iyi geldiği hekimlerce belirtilen Kırmızı Su’ya girmeden Denizli’den dönmemelisiniz. Sıcaklığı 58 derece olup Ege Üniversitesi Hidroklimatoloji Enstitüsünün verdiği rapora göre içerdiği zengin mineralleriyle eşsiz bir sağlık kaynağıdır. Termal imkânı bulunan Karahayıt Otellerinde konaklayabilirsiniz.

Honaz Dağı Milli Parkı

Denizli Honaz, Pamukkale ve Serinhisar ilçeleri sınırları içinde yer alan Honaz Dağı ve çevresinden yer alır. Honaz ilçesi üzerinden 3 kilometrelik asfalt yolla Ankara karayolu üzerinden ulaşılabilir. Güney yönünde ise Cankurtaran günübirlik tesislerinin bulunduğu alana, Muğla karayolu üzerinden Cankurtaran yerleşmesi üzerinden ulaşılıyor. Bu iki ana giriş kapısının yanında Ovacık Köyü üzerinden ve Aydınlar Köyü üzerinden ham yol niteliğindeki orman yollarıyla da ulaşım sağlanabiliyor. Bu karayolu bağlantı noktaları aynı zamanda milli park alanının ana giriş kapılarını oluşturuyor. Honaz Dağı yüksekliği 2 bin 571 metre rakımla Ege Bölgesi’nin en yüksek noktasıdır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu milli park; flora, fauna ve jeolojik olarak zengin özellikler gösteriyor.

Ormanlarla kaplı olan dağın özel iklim koşulları dolayısıyla bitki çeşitliliği zengin olup, çevresindeki diğer alanlardan daha çok bitki türü bulunuyor. Milli park ayrıca nadir olarak gözlemlenen endemik bitki türleri, yaban keçisi, yaban domuzu, porsuk, tilki, tavşan ve porsukun yanı sıra 4 çeşit sürüngen ve 64 kuş türünü barindırıyor. Honaz Dağı Milli Parkı kayalık dik yamaçları, şelaleleri ve jeolojik özellikleri bakımından eşsiz bir peyzaj özelliği gösterir. Milli park içinde ve çevresinde günübirlik konaklama tesisleri, doğa yürüyüşleri ve kamp yapmaya uygun pek çok yer var.

Nikfer Bozdağ’DA Kamp

Özellikle kışın kayakçıların uğradığı alanlardan biri olan Nikfer Bozdağ Kamp Alanı, doğal dokusuyla göze hitap eden ve gidenlerin tekrar gitmek istediği bölgelerden biri. Sizdeki tüm negatif enerjiyi çekecek bir alan. Denizli ücretsiz kamp alanları arasında mutlaka kaçırmamanız gereken muhteşem bölgelerden biri. Gıda ve su gibi ihtiyaçlarınızı da alana gelmeden önce tedarik etmeniz yararınıza olacak.

Tavas

Nikfer’de Denizli’nin beyaz cenneti olan kayak merkezi, Denizli şehir merkezine 85 kilometre uzaklıktaki tesislerde acemi, orta seviye ve profesyoneller için 12 kilometre uzunluğunda 3 pist bulunuyor. Kayakseverlere kesintisiz kayak ve snowboard imkânı sunan Denizli Kayak Merkezi’nde saatte bin 500 kişi taşıma kapasiteli 2 telesiyej ve teleski hizmet veriyor. Merkezde mevsim şartlarına göre 3,5 ay kayak yapılabiliyor. Kayak merkezinde telesiyejle dağın zirvesine çıkmanızı ve enfes manzaralar sunan bölgeyi kuş bakışı izlemenizi öneririz. BirGün/EGE