HDP’li Gergerlioğlu, açlığa mahkum edildiğini söyleyen işçinin kendisine yolladığı mektubu Meclis gündemine taşıdı. Çalışma Bakanı’na mektupta yazan iddiaları soran Gergerlioğlu’na yanıtı TBMM Başkanı Şentop verdi. Şentop, ‘Kişisel görüş içerdiği’ gerekçesiyle soruları işleme almadı.

‘Kişisel görüş’ bahanesi

Hüseyin ŞİMŞEK

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sormak istediği sorular, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un engeline takıldı.

HDP’li Gergerlioğlu’na hak ihlaline maruz kaldığını ifade eden bir işçi, mektup yazdı. Bu mektup üzerinden bir soru önergesi hazırlayan Gergerlioğlu, iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Gergerlioğlu’nun önergesinde de yer alan mektupta, “AKP, MHP iktidarının pandemi sürecinde önlem adına hayata geçirdiği tüm uygulamalar, işçi sınıfını açlığa ve sefalete itmiştir. ‘Hak’ diye çıkardığı 7244 nolu ‘geçici’ yasa, patronların kölece çalışma koşullarının yaygınlaştırmasının önünü açmıştır” denildi.

Bir sendika temsilcisinin işçiler adına kaleme aldığı mektupta, Sinbo isimli şirkette yaşananlar anlatıldı. Mektupta, şu iddialara yer verildi: “Sendikalı altı işçiyi keyfi biçimde süresiz izne çıkaran Sinbo yönetimi, aynı zaman diliminde 100’ün üzerinde yeni işçi alımı yapmıştır. Sendika üyeleri işçilerin ücretsiz izne çıkarılmalarının ardından göstermelik pandemi önlemleri dahi kaldırılmıştır. Başta hiçbir kural ve normu olmayan ücretsiz izin saldırısı olmak üzere Meclis’ten geçirilen kölelik yasalarının iptal edilerek tüm işçilerin hak kayıplarının giderilmesini istiyoruz.”

YORUM DEĞİL GERÇEKLER

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, iddiaların doğruluğunu sorgulayan önergeyi işleme almadı. Soru önergesini HDP’li Gergerlioğlu’na iade eden Şentop, önergedeki altı cümlenin kişisel görüş içerdiği gerekçesini gösterdi. Şentop’un önergesini işleme almamasına tepki gösteren HDP’li Gergerlioğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bize verilen cevapta, yorum yaptığımız söylendi ama bu bir yorum değil, gerçeğin tablosudur. İşçiler önemli mağduriyetler yaşıyorlar. Bu konuda bakanın yanıtlarına ihtiyacımız var ama cevap vermemek için çeşitli bahaneler öne sürüyorlar” ifadelerini kullandı.