Virüse karşı gerekli önlemleri alamıyoruz çünkü ekonomik durum virüsle dip dibe olmaya zorluyor.

Kısıtlamalar yüzünden gençlik geçim derdinde

■ Genç BirGün

Covid-19 pandemisi nedeniyle kısıtlama getirilen kafe ve restoranlar artık sadece gel-al ve paket servis şeklinde hizmet verebiliyor. Bu nedenle pek çok çalışan bu süreçte işsiz kalmış durumda. Bu çalışanların büyük bir kısmını da üniversite öğrencileri oluşturuyor.

Öğrencilerin eğitim görürken geçimlerini sağlamak için başvurduğu yöntemlerin başında kafe, bar ve restoranlarda çalışmak geliyor. Mevcut durum karşısında gençlerin elleri kolları bağlı.


BirGün’e konuşan Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Ali Eray Çelik, bu gençlerden yalnızca biri. Salgın dolayısıyla memleketine dönen Çelik, “Son kısıtlamalar gelmeden önce ekonomik sıkıntılardan dolayı bir kafede garson olarak çalışıyordum. Kısıtlamalarla beraber kafeler kapanınca kendimi aniden, hiçbir alternatif sunulmadan işsiz kalmış olarak buldum” diyor.

Alınan kısıtlama kararlarının yetersiz olduğunu düşünen Çelik, “Alınan kararlar hem virüse karşı önleyici olmalı hem de halkın ihtiyaçlarını karşılamalı. Hizmet sektöründe çalışmak pandemi sürecinde güç bir durumdu ancak iş yerlerimizin bizlere hiçbir güvence sağlanmadan kapanması bizim için büyük sıkıntılara sebep oldu” diye derdini anlatıyor. “Benim gibi çalışamayacak o kadar insan yine eğitimine geçim sıkıntısıyla devam etmeye çalışmak, kirasını ödemek, evin ihtiyaçlarını karşılamak, çocuklarına bakmak zorunda” diyen Çelik, devletin halkın yararını gözetmesi; gerçekçi ve bir anda işsiz kalan kesimi göz ardı etmeyen düzenlemeler yapması gerektiğini söylüyor.