Hükümetin geçen hafta açıkladığı ‘kadro’ düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan KİT taşeron işçileri tepkili. Petrol-İş: Bu yanlıştan dönün!

KİT taşeron işçileri tepkili

Hükümetin geçen hafta ‘kamu taşeron işçilerine müjde’ olarak açıkladığı kadro düzenlemesi, yalnızca belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilerinde değil, kamu iktisadi teşekküllerinde (KİT) çalışan ve düzenlemede kapsam dışı bırakılan işçilerde de büyük hayal kırıklığı yarattı. İşçiler, “Kadro bizim de hakkımız, ayrımcılık yapmayın” diyor. Sendikalardan da tepki açıklamaları geliyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, üç gün önce TRT Haber’de yaptığı açıklamada, “KİT’lerin bu düzenlemeye dahil edilmesi son derece yanlış olur” demişti. Türkiye Petrolleri’ni (TP) örnek gösteren Şimşek, şunları söylemişti: “Örneğin Türkiye Petrolleri ne işe yarar? Petrol çıkartır. Kimle rekabet ediyor? Shell ile rekabet ediyor, uluslararası şirketlerle… Katı kuralların olmadığı, esnek olduğu şirketlerle rekabet ediyor. Nasıl rekabet edecek? Olay sadece maliyet meselesi değil...”

‘Dağ fare doğurdu’
İşçiler ve sendikalar, KİT’lerde çalışan işçilerin kapsam dışında bırakılmasına tepkili. Başbakan Yardımcısı Şimşek’in örnek gösterdiği Türkiye Petrolleri de dahil pek çok KİT’te örgütlü olan Petrol-İş Sendikası, önceki gün yaptığı açıklamada bu yanlıştan dönülmesini istedi. “Taşerona kadro düzenlemesinde adalet istiyoruz!” başlığını taşıyan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kamuda taşeronu bitirme vaadi ile gündeme getirilen düzenlemede adeta dağ fare doğurmuş ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı yapan TPAO, BOTAŞ, Eti Maden, ÇAYKUR, TCDD, TMO, TKİ, TTK, şeker fabrikaları gibi kuruluşlar düzenlemeye dahil edilmemiştir. Bu kuruluşlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından son derece riskli ve ağır çalışma koşulları söz konusudur. Kamuda taşeron çalışma sona erdirilecekse, asıl öncelik bu kuruluşlarda olmalıdır.”

‘KİT işçileri dahil edilmeli’
Petrol-İş, Şimşek’in açıklamasına da tepki gösterdi: “Şimşek’in bu sözleri, yıllarca ülkemizin en büyük kuruluşlarını özelleştiren hükümetin KİT’lere nasıl yaklaştığının açık göstergesidir. Şimşek, KİT’lerde verimliliğin artırılması ve esnek çalışmanın önünün açılması için taşeron istihdamının teşvik edilmesi taraftarı olduğunu ortaya koymuş, bu sözleriyle hükümetin istihdam politikalarının tercümanı olmuştur. Yıllardır KİT’lerde özelleştirme ve esnekleşme uygulamalarına imza atan hükümet, bu yanlıştan dönmeli ve son düzenlemeye KİT’lerde çalışan taşeron işçileri de dahil edilmelidir. Aksi takdirde, düzenleme yeni ve büyük bir adaletsizlik daha doğuracaktır.”