İki bin 900’den fazla kişiyle yapılan Türkiye Okuma Kültürü araştırmasına göre, 2008’den bu yana okuma oranı yüzde 30’dan yüzde 42’ye yükseldi. Araştırmaya göre 30 yaş altındakilerin daha fazla okuyor

Kitap okuma oranı 11 yılda yüzde 12 arttı

MERAL DANYILDIZ

38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Türkiye Yayıncılar Birliği ve Okuyay Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte ‘Türkiye Okuma Kültürü Haritası’ açıklandı.

Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 2008'de yaptıkları araştırmaya göre Türkiye'de kitap okuma oranının yüzde 30 olduğunu anımsatarak, "Araştırmanın önemli bulgularından biri Türkiye'de kitap okuma oranının 2008'den 2019'a kadar yüzde 30'dan yüzde 42'ye yükselmesi" ifadesini kullandı.

Gençlere yönelik olumsuz bir ön yargının bulunduğunu ve bunun yanlış olduğunu anlatan Ağırdır, "30 yaş altı 19 milyon gencin en az yarısından fazlası, efsanelerdeki gibi beceriksiz çocuklar değil, dünyaya açık, hayata açık ve başarmak için yırtınan çocuklar." dedi.

Araştırmanın sonuçlarının da bu yönde olduğunu anımsatan Ağırdır, "Avrupa'dan farklı olarak en önemli bulgu şu, Batı Avrupa'da sosyal medyanın etkisiyle görselliğin ağırlık kazanması nedeniyle gençlerde kitap okuma azalırken, bizde tam tersi her ikisi birden artıyor. Çünkü bu gençlerin başarılı olmak için okumak ve kendilerini geliştirmenin dışında şansları yok" değerlendirmesini yaptı.

Ağırdır, araştırmaya göre en çok okunan kitap türünün tarih kitapları olduğunu anımsatarak, toplumda farklı tarih anlayışlarının bulunduğunu, herkesin doğruyu öğrenme çabasıyla tarih kitaplarına yöneldiğini söyledi.

INSTAGRAM KULLANAN GENÇLER DAHA ÇOK OKUYOR

Anket sonuçlarını Erdem, yalnızca dini kitap okuduğunu belirten yüzde 34’lük bir dilim olduğunu kaydetti. İki bin 900’ün üstünde kişiyle yüz yüze yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 40’ın hiçbir zaman kitap almadığını ifade eden Erdem, şöyle konuştu:
“Araştırmayı iki bin 900’ün üstünde kişiyle konuşarak 166 mahalle veya köye giderek gerçekleştirdik. Bu kişileri bulmak için 9 bin kapı çaldık. Yüzde 16’sı kırsal, yüzde 52’si metropol, yüzde 52’si kentsel bölgelerde gerçekleştirildi. İnanç veya ders kitapları dışında basılı kitap okuyor musunuz diye sorduk, yüzde 30’u kitap okumadığını söyledi.”

YÜZDE 22'NİN HİÇ KİTABI YOK

Erdem, araştırmanın verilerini şöyle aktardı:

“Son üç ayda kaç kitap okudunuz?

>>> Yüzde 36’sı okumadım,
>>> 1-2 kitap okudum diyen yüzde 34.

Kendinize ait kaç kitabınız var?

>>> Yüzde 22’sinin hiç kitabı yok.
>>> Yüzde 32’nin 20’den fazla kitabı var.

En son okuduğunuz kitabın ismi nedir?”

>>> Yüzde 47’si bir kitap ismi vermedi.
>>> Yüzde 53’ü ancak bir isim verebildi.

Araştırmaya katılanların;
>>> Yüzde 42’si roman, öykü, şiir okuyor.
>>> Yüzde 34’ü dini kitaplar okuyor.

YAYINCILAR KOOPERATİFİ: GİRİŞ FİYATI ÇOK YÜKSEK

İstanbul Kitap Fuarı’na girişlerin bu yıl 8 TL’den 10 TL’ye çıkarılması, Yayıncılar Kooperatifi (YAY-KOOP) tarafından tepkiyle karşılandı. YAY KOOP’un Yönetim Kurulu Başkanı ve Ayrıntı Yayınları’nın ortağı İlbay Kahraman, 4 kişilik bir aile için fuar girişinin 40 TL olduğunu ve bunun yayıncılar için dezavantaj yarattığını söyledi. Kahraman, açıklamasında şunları söyledi: “TÜYAP bizden kira ücreti alırken hizmet satıyoruz diyorlar. 600 bin kişi geliyor ve onlardan da ayrıca bir para alıyorlar. Bizim satışlarımız geçen yıla oranla yüzde 20 azaldı. Hiç değilse kriz ortamında giriş ücretini kaldırın da insanlar rahat rahat kitap alabilsinler. Ama dertleri kitap satışını sağlamak değil.

2019 İstanbul Kitap Fuarı’na giriş, öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engellilere ücretsiz. Fuarın giriş bedeli ise 10 TL. Bu fiyat geçen sene ise 8 TL idi. İstanbul Kitap Fuarı, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Fuar, 10 Kasım Pazar akşamı saat 19.00’da sona erecek.

Bugün fuarda imza günü etkinliklerinden bazıları şöyle:

>>Asuman Portakal Altın Kitaplar 10.30
>>Aydın Ilgaz Çınar Yayınları 10.00
>>Betül Avunç Tudem Yayın 10.00
>>Burcu Aktaş Doğan Egmont 11.00
>>Can Göknil Can Çocuk Yayınları 10.30
>>Ceren Kerimoğlu Kırmızı Kedi 10.00
>>Fuat Sevimay Hep Kitap 10.30
>>Işık Öğütçü Everest Yayınları 11.00
>>Neslihan Acu Günışığı Kitaplığı 13.00
>>İhsan Eliaçık Tekin Yayınevi 14.00