Harry Potter serisinde büyücülerin süpürge üstünde, uçarak oynadığı kurgusal spor quidditch, muggle quidditch'e ilham kaynağı oldu, şimdiden 20’den fazla ülkede 400’den fazla takımı bulunuyor

Kitap sayfalarından yeşil sahalara: Quidditch

ÇİLEM HÖKELEK @cilemada

İngiliz yazar J.K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinde büyücülerin süpürge üstünde, uçarak oynadığı kurgusal spor Quidditch, muggle quidditch'e ilham kaynağı oldu. 2005 yılında ABD’nin Vermont eyaletinde doğup ardından üniversite toplulukları arasında da hızla yayılmaya başlayan sporun şu anda 20’den fazla ülkede 400’den fazla takımı bulunuyor. Geçen temmuz ayında Almanya’nın Frankfurt kentinde oynanan 2016 Quidditch Dünya Kupası’nda Türkiye’yi ve Quidditch Derneği’ni temsil eden Team Turkey’in dernek başkanı Alper Erişen ile konuştuk.

» Öncelikle oyun nasıl oynanır, kuralları nelerdir?
Quidditch, rakibin çemberinden quaffle denilen topu geçirerek 7’şer kişilik takımların sayı yapmaya çalıştığı, oyuncuların sürekli bacaklarının arasında bir süpürge bulundurmak zorunda olduğu, fiziksel temas içeren karma cinsiyetli bir spor. Quaffle oyuncuları sayı yapmaya çalışırken, bludger oyuncuları ise ellerindeki bludger ile, toplam 3 tane bludger bulunmakta sahada, rakip oyuncuları vurarak onlarda “süpürgeden düşme” etkisi yaratıp, rakibin hücumunu veya savunmasını bozarak takımına avantaj sağlamaya çalışmakta. Arayıcılar ise oyuna 18’inci dakikada dahil olmakta olup, snitch koşucusu adı verilen hakemin beline arkadan bağlanmış snitch’i yakalayarak takımlarına 30 puan kazandırmaya ve maçı bitirmeye çalışmakta. Kabaca bu şekilde oynanan quidditch’in 200 sayfadan fazla bir kural kitabı bulunmaktadır.

» Karma cinsiyet ne anlama geliyor?
En fazla 4 kuralı ile quidditch’te maç esnasında aynı anda aynı cinsiyetten en fazla 4 oyuncu sahada bulunabiliyor. Bu da sahada her zaman birden fazla cinsiyetten oyuncu bulunması anlamına geliyor. Quidditch, cinsiyet tanımını bir adım öteye götürerek cinsiyeti; kimlikte yazan olarak değil, kişinin kendini tanımladığı cinsiyet olarak kabul ediyor ve böylece kendini kimliğinde yazandan farklı olarak tanımlayan bireylere kendilerini özgür hissetme imkanı veriyor.

» Oyuncu seçmelerindeki kriterler nelerdir?
Oyuncu seçmelerinde belirli bir kriter olmamakla birlikte quidditch’e ilgi gösteren ve enerji harcamayı göze alan kişiler seçiliyor. Spor geçmişi olan insanlar oyuna çabuk adapte olarak hemen sivrilse de, spor geçmişi olmayan kişiler bu açıklarını antrenmanlarda çok çalışarak kapatabiliyorlar.

» Türkiye’de kaç tane Quidditch takımı bulunuyor?
Türkiye’de şu an derneğimizin bünyesinde Ankara’da 5, İstanbul’da 3 ve Bursa’da 1 tane olmak üzere 9 takım bulunuyor. Bunların dışında da takım kurmaya çalışan insanlar derneğimizle iletişim halindeler.

» Bu takımların düzenli bir şekilde mücadele ettiği bir lig var mı?
İlk kez bu sene iki yarıdan oluşan ve takımların her yarı birbiriyle birer kez mücadele ettiği Türkiye Quidditch Ligi’ni oluşturduk. 8 takımımızın katıldığı ligin ilk yarısında 4,5 ayda 28 maç yapıldı. Tamamen amatör olarak sürdülen bir spor için önemli bir başarı bu.

» Quidditch Derneği olarak oyunun tanıtımını yapıyor musunuz? Türkiye’de bilinirliği ne seviyede?
Açıkça konuşmak gerekirse istediğimiz düzeyde tanıtım yapamıyoruz. Üyelerinin çoğunluğu öğrencilerden oluşan derneğimizin tanıtım için ayıracak bir bütçesi bulunmuyor. Gönüllülük esasıyla da yürüdüğü için işler yeterli olmuyor. Tanıtım eksikliğine rağmen fena sayılmayacak bir ilgi var. Özellikle sosyal medyada iyi etkileşim alıyoruz.

» Team Turkey oyuncularının seçmeleri nasıl oluyor?
Team Turkey oyuncularının seçimi şu şekilde oluyor: Dernek yönetim kurulu Türkiye’deki tecrübeli oyunculardan bir takım seçme komitesi oluşturuyor. Bu komite Team Turkey koçunu belirliyor ve seçilen koç komiteye dahil oluyor. Daha sonra, gelen oyuncu başvurularından belirli sayıda oyuncu komite tarafından aday kadroya seçiliyor ve 21 oyunculuk esas kadro koç tarafından belirleniyor.

» Team Turkey olarak katıldığınız sadece Quidditch Dünya Kupası mı bulunuyor, başka organizasyonlar da var mı?
Team Turkey derneğin karma takımı olduğu için sadece bu seviyedeki etkinliklere katılabiliyor. Bu etkinlikler de 2 yılda bir yapılan Dünya Kupası ve onun olmadığı yıllarda yapılan Avrupa Oyunları. Takımlar bazında ise quidditch’in Şampiyonlar Ligi diyebileceğimiz Avrupa Quidditch Kupası yapılıyor her sene. Önceki sene 2 takım gönderdiğimiz bu kupaya bu sene 3 takım gönderdik ve ilk dörde bir takım sokmayı başardık.

» Türkiye bu sporda dünyanın neresinde?
Yalnızca 2,5 senedir oynamamıza rağmen Türkiye bu sporda iyi bir yerde diyebiliriz. Geçen sene yapılan Avrupa Oyunları’nda 12 ülke arasından 6’ıncı olmuştuk. Bu sene çıtayı yükselterek, Frankfurt’ta yapılan Dünya Kupası’nda 20 takım arasından 6’ıncı olmayı başardık. Dünya Kupası sıralamalarına göre Avrupa’nın en iyi üçüncü takımı durumundayız.