Kitle imha silahları ile mücadele yöntemi: Dernek kapatma

BirGün ANKARA

AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘kitle imha silahları ve terörizmin finansmanı ile mücadele torbası’nın görüşmeleri başladı. TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerde, muhalefet partileri düzenlemeye karşı olduklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı’na mal varlığı dondurma yetkisi veren, yeni bir komisyon kuran ve dernek kapatma şartlarını esneten düzenlemeyi eleştiren HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Bunu götürelim, birinin eline verelim. İçinde kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesine ilişkin tek somut madde görürse alkışlayalım” dedi.

Komisyonun bir diğer HDP’li üyesi Abdullah Koç ise “Politik çıkarlar ekseninde getirilen bir kanun teklifi” değerlendirmesini yaptı.

PARLAMENTOYU KÜÇÜMSÜYORLAR

CHP’li milletvekilleri de teklife karşı çıktı. BMGK kararları kapsamında çıkartılması gereken teklifin içinde soyut düzenlemeler yer aldığını kaydeden CHP Milletvekili Turan Aydoğan, “Kanun teklifi alelacele getirildi. Ligden düşmemizin son günü bu çalışmaları yapmak, parlamentonun küçümsendiğini gösterir” dedi.

BURASI TUĞLA FABRİKASI DEĞİL

Adalet Komisyonu’nun CHP Sözcüsü Zeynel Emre ise teklifinin pandemi koşullarında ve bütçe sürecinde TBMM’ye sunulmasına itiraz etti. Emre, “Burası tuğla fabrikası değil, hızlı değil kaliteli üretim yapılmalı. ‘Acil’ olarak nitelendirilemez. Türkiye’nin eksik olduğu kısımlar, 2019 Aralık ayında uyarılmış. Mali Eylem Görev Gücü’nün 40 tavsiye kararı var, uygulamadaki etkinliği görebilmek için 11 kriter belirlenmiş. Bu süre zarfında aralıksız sizin iktidarınız var, son 24 saate nasıl sıkıştırıldığının birinin izah etmesi lazım. Bir, yumurta kapıya gelince ‘aman gri listeye gireceğiz’ diye getiriliyor. İki, kaliteli yasama istenmiyor. Üç, ‘muhalefet bizim yanlışımızı ifşa etmesin.’ Bu konuştuğumuz yasa maddelerine baktığımızda, konuyla ilgili olmayan maddeler de var. Bir şeyi ıskalamayalım. Türkiye’deki yargıya güvenin bu kadar düşük olduğu ortamda, güveni artırmak bu komisyonun görevleri arasındadır" dedi.