Mağazalardaki giyim ürünlerinde fahiş etiketleri görüp semt pazarlarına yönelen yurttaşlar, aradıkları ucuz ürünleri bulamadan çantaları boş evlerine dönüyor. Esnaf da satış yapamamaktan dert yanıyor.

Kıyafet pazarda bile el yakıyor!
Fotoğraf: BirGün

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Yüksek enflasyon daha hızlı yoksullaşmaya neden oluyor. Artan hayat pahalılığı ülkenin en temel sorunu olmaya devam ediyor. Kış ayları gelirken yurttaş, giyimde yüksek etiketler sonrası bütçelerine uygun alışveriş yapabilecekleri pazarlara yönelmeye başladı. Pazarlarda bile kıyafetlerin pahalı olduğunu söyleyen yurttaş eli boş dönüyor. Esnaf ise satış yapamamaktan dertli.

BirGün olarak İzmir’in Konak ilçesi Hatay semtinde kurulan kıyafet pazarına gittik. Artan fiyatlarla beraber kıyafet pazarlarına gelen insanların yaş kitlesi de oldukça genişlemiş durumda.

Uzun süredir pazardan alışveriş yaptığını belirten Oya Çinkılıç, “Kışlıklarımı pazardan alıyorum. Geçen seneki kaban fiyatlarında artış var. Dışardaki mağazalardan almamız mümkün değil. Torunum yeni doğdu, ona eşya almak için geldim” diye konuştu.

Pazarda satılan kıyafetlerin piyasaya göre uygun olduğunu belirten bir diğer müşteri Ahmet Alkan, “Mağazalarda normalde 500 lira civarında burada ise 200 lira civarında. Malzeme de kalitesiz ve fiyatlar çok pahalı. Yine de diğer yerlere göre uygun olduğu için buradan alışveriş yapıyoruz. Eskiden pazara geldiğimizde daha ucuza daha kaliteli şeyler alabiliyorduk. Fiyatlar ekonomiye göre doğru orantılı diyebilirim. Fiyatlar çok arttı buralara pazar arabasıyla artık gelmiyorum tek poşetle çıkıyorum” dedi.

Üniversite öğrencisi Enes Şahin ise artık öğrencilerin giyinmek için pazarları tercih ettiğini söyleyerek, “Bu kıyafetleri mağazada da bulabilirdim ama burası daha ucuz olduğu için tercih ediyorum. İstediğimi bulabilmem için uğraşmam gerekiyor, haftadan haftaya ürünler değişiyor. Artık zengin, orta, fakir kimse fark etmiyor pazara gelip alışveriş yapıyor. 1-2 sene önce 12-13 liraya kıyafet bulabiliyorduk. Şimdi 150-200 lira fiyat biçiyorlar” ifadelerini kullandı.

GİDERLER GELİRİMİZİN 3 KATI

Esnaf Selahattin Ege ise, “Yılbaşından beri fiyatlar yüzde 300 arttı. Satıcı olarak 10 liraya aldığımız ürün 30-35 liraya ulaştı. İnsanların alım gücü düştü, ürün satamıyoruz, kiralar ateş pahası. Gelirimiz çok düşük ama gider onun 3-4 katı seviyesinde. Ev, tezgâh, araba kiraları her şey 3-4 katı zamlandı. Geçen senelerde 300-400 parça ürün satardık, şu an sattığımız ürün 60-70 parça. Masrafımızı mı karşılayacağız, çocuk mu okutacağız yoksa kira mı vereceğiz ne yapacağımızı bilemediğimiz bir durumdayız.”

Fiyat artışlarının satışları etkilediğini giderlerini karşılayamadıklarını dile getiren esnaf Onur Kaya da, “Geçen sene 60 liraya sattığımız ürünü bu sene 150 liraya satıyoruz. Geçen sene 35 lira toptan fiyatıydı, şu an ise 120 lira. Tekstil bazında baktığımızda hemen hemen yüzde 200 zam geldi. İster istemez mazot fiyatları da etkiliyor ama özellikle dolar kaynaklı. Kumaş dolarla geldiği için, dolarla birlikte her şeye zam geliyor. Geçen sene İstanbul’dan en büyük çuval 100 liraya geliyordu, şu an taşıma bedeli 250 lirayı buluyor. 5 gün pazara çıkıyorsak bunun 2 günü pazar kurtarıyor, kalan 3 gün zarar ediyoruz. Burada memur kesim çok olduğu için aldıkları benim giderimi karşılamıyor. Eskiden müşteriler 200 liraya gelip bir pantolon bir kışlık kıyafet alıyordu cebinde 80 lira kalıyordu. Şimdi sadece bir kıyafetin bedeli 200 lira ama müşterinin cebindeki para aynı. Tek parça alıp gidiyor. Fiyatlar yılbaşından itibaren en az 7-8 kere değişti. Enflasyonun ve doların yükselmesiyle ilgili hükümetin takındığı tutumlarla da alakalı olarak fiyatlar sürekli artıyor” dedi.