Norveç dünyanın geleceğini en çok tehdit eden doğa olayına karşı hazırlıklarını son hızla sürdürüyor.

Norveç dünyanın geleceğini en çok tehdit eden doğa olayına karşı hazırlıklarını son hızla sürdürüyor. İskandinav ülkesi, küresel ısınmanın tehdit ettiği yüz binlerce bitki türü ve sebzenin tohumlarını saklayan dev bir 'yeraltı kasasına' ev sahipliği yapıyor.

Kıyıları sayısız fiyord ve adacıkla kaplı olan Norveç, Şubat 2008’de hizmete açılan Svalbard Küresel Tohum Kasası'yla, tarım ürünlerini doğal afetlere karşı koruma altına aldı. Norveç’in Svalbard takımadalarında bulunan tohum kasasına, donmuş toprağın derinliklerine kazılan 125 metrelik tünelle ulaşılıyor. Açıldığı zaman, içinde 100 ülkeden getirilmiş 100 milyondan fazla tohum bulundurması planlanan tohum kasasında, Mart 2010’a gelindiğinde 500 bin çeşit tohum saklanıyordu. Svalbard kasası, bulunduğu konum ve mühendislik özellikleri sayesinde, elektrikleri kesilse bile sakladığı tohumları, en az bin 700 yıl bozulmadan saklayabilecek.

İNSANLARA KARŞI DA KORUNUYOR
Norveç’in 'kıyamet günü kasası' olarak da bilinen Svalbard, patlıcan, marul, arpa, patates, mısır ve buğday gibi önemli gıdaların yanı sıra; Birleşik Devletler, Avrupa, Orta Asya ve Asya’dan getirilen her çeşit bitki tohumunu saklıyor.
İnşasına 2006’da başlanan ve Şubat 2008’de faaliyete geçen Svalbard, yılın dört ayı tamamen karanlık geçen bir bölgede kuruldu. Girişinde dört kalın çelik kapının bulunduğu kasa, sabit olarak -18 santigrat sıcaklığa sahip. Dev kasanın içindeki sıcaklık ve diğer koşullar, uydularla bağlantılı elektronik vericilerle kontrol ediliyor.
Norveçli mühendisler, doğal afetler bir yana, kötü amaçlı insanların ulaşmasını engellemek için de her türlü yolu düşünmüş. Svalbard kasası, Norveç ana karasından tam 965 kilometre kuzeydeki kutup bölgesinde yer alıyor. Norveçli yetkililer Dünya’daki tarımın yeniden başlatılması için Svalbard’a muhtaç kalınmayacağını umuyor.