Kıyameti koparmamız lazım

ZEHRA KULALI GEZİCİ*

Mevcut iktidarın 17 yıldır en çok değişikliğe gittiği alan maalesef eğitim alanı oldu.

En son 1 yıl önce liselere geçiş sınav sistemi ile ilgili yapılan değişiklik ve sonuçları üzerinden değerlendirme yapmak gerekirse; hâlâ merkezi yerleştirme süreci devam ederken 2. Tercih dönemi yerleştirme sonuçlarını Bolu özelinde analiz etmeye çalışalım.

Bolu’da bu eğitim öğretim yılında 8. Sınıftan mezun toplam öğrenci sayımız 3650 -3700 arasında. İl genelinde sınava giren öğrenci sayışımız ise 3138.

2019 yılında, merkezi yerleştirmelerle (Sınav puanına göre) alan toplam 6 lisemiz için 510 kontenjan belirlenmiş. Bu sayı 2019’daki 8. Sınıf öğrenci sayısını yaklaşık yüzde 13’üne tekabül etmektedir. Sınavla öğrenci alacak bu lise türlerine baktığımızda 3 akademik lise ( kontenjandaki payı %53), 2 İmam Hatip ve 1 meslek lisesi.( kontenjandaki payı %47 ) Peki bu durum veli ve öğrencilerin tercihi mi? Elbette hayır.

PEKİ BU KİMİN TERCİHİ?

Diğer yandan ; yerel yerleştirmelerle öğrenci alan 7 Anadolu lisesi için 1224, 5 meslek lisesi için 1258,

2 İmam Hatip lisesi için de 306 kontenjan belirlenmiştir.

Ancak 1. Yerleştirme sonuçları açıklandığında; Anadolu liselerinin kontenjanlarının tamamının dolmuş olduğunu, özellikle meslek liseleri ve imam hatip liselerinin kontenjanlarının neredeyse yarısının boş olduğunu görüyoruz.

Herhangi bir okul türüne yerleştirilmeyen, açıkta kalan öğrenci sayımız da 450-500 arasında. Yani açıkta kalan öğrencilerimiz için 2. Tercih dönemi için boş kontenjan olarak sadece imam hatip ve meslek liseleri gösterildi.

Diğer bir konu bu boş kontenjanlı okulların % 47’sinde karma eğitim alma şansınız dahi yok.

2. yerleştirme sonuçlarına baktığımızda durum fazla değişmedi hâlâ 407 öğrencimizin açıkta olduğunu biliyoruz.

Buradan şu sonucu çıkarabiliriz 1. Yerleştirmede Akademik lise tercihi yapan öğrenci ve veliler ısrarla akademik lise tercih etmeye devam etmişlerdir. Açıkta olmalarına rağmen kendilerine boş kontenjan olarak sunulan imam hatip ve meslek liselerini tercih etmemişlerdir.

Örneğin; 92 Not ortalaması olan bir öğrenci , evinin yanındaki Anadolu llsesini tercih etmesine rağmen açıkta kaldı. 2. Tercih dönemi sonunda açıkta kalan 407 öğrencimizin açısından diğer bir tespit, ortaöğretim başarı puanlarının 80 ila 90 aralığında olması.

3. Tercih dönemi, merkezi yerleştirme süreci dün akşam sona erdi. Velilerimiz kaygıyla bekliyorlar, seslerini hep birlikte duyurmaya çalışıyorlar.

Hatta üç gün önce Bakan Ziya Selçuk’a seslerini duyurmayı başardılar.

Ancak şimdiye kadar hiçbir yetkili velilerimizi rahatlatacak herhangi bir söz ve düzenlemeye gitmediler.

Laik, bilimsel eğitimin satın alınan bir metaya dönüşmesi, kamusal eğitimin hızla tasfiyesi, fırsat eşitsizliğinin boyutları bu sistemle her geçen gün hızla artmaktadır. Bu durumun her açıdan ağır sonuçları olacaktır.

Öğrencilerimize ve velilerimizin tercihlerine rağmen okullaşma politikaları bu süreci daha da hızlandırmıştır.

Şu anda yaşadığımız şey; seçmen davranışı, yaşam tarzı ne olursa olsun velilerimizin talebi tek ve ortaktır.

Çocukları için en temel yurttaşlık hakkı olan laik, bilimsel ve kamusal eğitim talep ediyorlar..

Milli Eğitim Bakanı sayın Ziya Selçuk bakanlığa geldiğinde “Eğitimde kıyameti koparmamız lazım’’ demişti.

Evet en temel yurttaşlık hakkımız olan laik, bilimsel, kamusal eğitim hakkı için kıyameti koparmamız lazım.

1 çocuk değil her biri koca bir hayat…

*Bolu Eğitim Sen Şube Başkanı