Kıyıda yine ‘duvar’ tahribatı
Fotoğraf: ORÇEV

Haber Merkezi

Ordu Çevre Derneği, Altınordu Güzelyalı Mahallesi’nde deniz kıyısında yapılan duvar için yaptıkları başvuruya geç yanıt verildiğini belirtti. Dernek hukuksuz duvar inşaatının bitmek üzere olduğunu da duyurdu.

Ordu Çevre Derneği’nden (ORÇEV) yapılan açıklamada, Altınordu ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde kıyı koruma yasasının çiğnendiğine dikkat çekildi. Dernek, kıyının bozulduğunu ve izinsiz olarak taş duvar örüldüğünü aktaran dilekçelerini AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletti. Fakat yasadışı çalışmanın durdurulmasını ve gerekli işlemin yapılmasını isteyen derneğe yanıt zamanında verilmedi.  

KIYILAR YOK EDİLİYOR

ORÇEV’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Mahalle halkı tarafından derneğimize gönderilen fotoğraflarla Güzelyalı Mahallemi’zde kıyı koruma yasasına aykırı çalışma yapıldığına yönelik şikâyet geldi. Yerinde yaptığımız incelemede şikâyetin doğru olduğunu gördük. Bunun üzerine 28 Nisan tarihinde fotoğraflarla birlikte şikâyet dilekçesi verdik. 20 Mayıs tarihinde derneğimize gelen Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yazısında şikâyetimizin doğru olduğu ve taş duvarın kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kıyı alanı içinde kaldığının görüldüğü belirtildi. OBB’nin ve Altınordu Belediyesi’nin gereğini yapması istenmekte. Ayrıca aynı tarihte OBB’den gelen yazıda da Altınordu Belediyesi’ne gereğinin yapılması için yazı gönderildiği belirtilmektedir. Görülüyor ki haklıyız ancak kurumlar gereğini yapana kadar duvar yapımı bitecek, kıyı işgal edilmiş olacak. Bu durumda iş işten geçmiş olmaktadır.”  

GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

Verilen zararların giderilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan ORÇEV, açıklamasını şöyle noktaladı: “Verdiğimiz dilekçenin gereği hemen yapılsaydı hem duvar yapılmazdı hem de kıyıya verilen zarar önlenebilirdi. Ancak kurumlar gerekli adımı zamanında atmadığı için zararlar önlenemiyor. Şimdi ne olacak? Zarar giderilebilecek mi? Yapılan duvar yıkılacak mı? Aynı yerde yasadışı beton iskele yapılmıştı, şikâyetimiz sonrası yıkılmıştı. Şimdi bu zarar da giderilmeli, sorumlular cezasız bırakılmamalıdır. Mahalle halkıyla da yaptığımız görüşmede OBB’ye sözlü şikâyetin yanısıra CİMER’e de başvurduklarını söylediler. Şikâyetler oluyor ancak nedense zamanında önlem alınmıyor.”