İasos Antik Kentinin yerleşim yeri olan Kıyıkışlacık'a yapılması planlanan Maden ve Kargo Yükleme Limanına tepkiler sürüyor. Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, "Yapılmak istenilen ikinci liman tüm bölgenin ölümüne neden olacaktır" dedi. Avukat Bora Sarıca ise ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptalini talep edeceklerini ve dava açacaklarını kaydetti.

Kıyıkışlacık halkından ikinci liman tepkisi: 'İasos Antik Kenti cennet kalsın'

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İasos Antik Kentinin yerleşim yeri olan Kıyıkışlacık Mahallesine yapılması planlanan ikinci Maden ve Kargo Yükleme Limanına (Ayıldız Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi) karşı bölge halkının tepkileri sürüyor.

Geçimini balıkçılık, zeytincilik ve turizmden sağlayan yöre halkı, körfezde var olan limanın yanı sıra yapılacak ikinci bir limanla birlikte körfez ve çevresinde canlı yaşamının sona ereceğini belirterek, ikinci limanın yapılmamasını istiyor.

Güllük, Boğaziçi ve Kıyıkışlacık sakinleri, Kıyıkışlacık balıkçı limanında bir araya geldi. Yurttaşlar 'İasos cennte kalsın' ve “Limana hayır” pankartlarını açtı. Eyleme, ikinci limanın yapımı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Muğla İdare Mahkemesinde dava açacak olan Avukat Bora Sarıca da katıldı.

“BU LİMANDA NEDEN ISRARCI OLUNMAKTADIR?”

Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, balıkçı limanında gerçekleştirilen eylemde, “İasos Antik Kentinin bulunduğu Kıyıkışlacık Mahallemiz’de yapılmak istenilen, ikinci büyük Maden ve Kargo Yükleme Limanı için “ÇED gerekli değildir” kararı 4 Ocak’ta Muğla Valiliğinin sitesinde yayınlanmıştı. Mahallemiz 3 bin yıllık tarihe ışık tutacak tarihi eserlerin; müze, balık pazarı, kalenin bulunduğu bir turizm bölgesidir. Birinci derece sit bölgesidir. Burası dünya mirasıdır" dedi.

kiyikislacik-halkindan-ikinci-liman-tepkisi-iasos-antik-kenti-cennet-kalsin-831067-1.

Kıyıkışlacık’ta 30 adet yazlık konut kooperatifi bulunduğunu belirten Şahin, "Yaz nüfusumuz 30 bin, kış nüfusumuz 3 bindir. İmar planlarında Sahil kıyılarımızın tamamı tarım ve turizm tesisi olarak planlanmıştır. Kıyıkışlacık halkı balıkçılık ve tarımla geçimini sağlamaktadır. Zeytin bölgemizde önemli geçim kaynağıdır. Bu nedenle yapılmak istenilen ikinci liman tüm bölgenin ölümüne neden olacaktır. Güllük Körfezi'nde ikinci limanını yapılmak istenilmesindeki ısrarı anlayamıyoruz. Bu proje, hem Milas Belediyesi hem de Muğla Büyükşehir Belediye meclisinde tüm partilerin oybirliği ile reddettiği bir projedir. Belediyelerimiz karşı, halk karşı; öyleyse bu limanda neden ısrarcı olunmaktadır? ÇED gerekli değildir kararının iptali için yargıya başvuracağız.”

"YÜZLERCE KİŞİ DAVACI OLACAK"

Muğla Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünün “ÇED gerekli değildir” kararı için Muğla İdari Mahkemesine dava açacak olan Av. Bora Sarıca ise, “Muğla’nın tamamı cennet. Cennetin, cennet kalması için çaba göstermek zorundayız. Bu mücadelenin, halkın mücadelesi olduğu gibi aynı zamanda bir hukuk mücadelesi tarafı da var. Mücadelenin hukuk tarafından olan bir kişi olarak vekâletname veren köylüler adına dava açmayı planlıyorum. Muğla Valiliğinin sitesinde yayınlanan ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptalini talep edeceğiz" diye konuştu.

Ay sonuna kadar dava açacaklarını belirten Sarıca, "İşin başka bir güzel tarafı da; burada bir kişi, iki kişi, beş kişi değil, yüzlerce kişi davacı olacak. Beni de şaşırtan ölçüde, vekâlet verme ve davacı olma konusunda çok fazla talep var. Burada yüzlerce kişi bu davanın, davacısı olmak istiyor. Ne kadar çok davacı olursa, o dava da o kadar kıymetli bir dava haline gelir. Ayrıca yüzlerce kişinin avukatı olmak bana gurur verdi. Umarım, güzel bir sonuç elde ederiz" ifadelerini kullandı.