Datça’da kıyıların hukuksuz kiralanmasına karşı 3 aydır nöbet tutan Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, Neşeli Kıyılar Şenliği düzenledi. Şenlikte, mücadele vurgusu yapıldı.

Kıyılar işgal edilemez
Fotoğraf: BirGün

BirGün/Ege

Muğla’nın Datça ilçesinde “Kıyılar halkındır” diyerek Datça’da kıyıların hukuksuz bir şekilde kiralanmasına karşı 100 günden uzun süredir nöbet tutan Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, ‘Neşeli Kıyılar Şenliği’ düzenledi. Şenlikte "Tüm kıyılar özgür olana kadar mücadelemiz sürecek" denildi.

Ülkenin birçok yerinde denize girmek neredeyse imkânsız bir hale geldi. Pek çok yerde özel işletmeler tarafından hızla işgal edilerek halka kapatılan kıyılara karşı halkın mücadelesi ise sürüyor. Datça’da 24- 25 Haziran tarihlerinde ise Özbel ve Taşlık sahillerinde "Neşeli kıyılar şenliği"nde bir araya gelen halk, bir kez daha mücadele vurgusu yaptı.

SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Cumartesi günü Özbel Sahili’nden başlayan şenlikte müzik dinletisi yapılırken, dün de Özbel Sahili'nden Taşlık Sahili'ne sessiz bir yürüyüş gerçekleştirildi. Daha sonra burada çocuk etkinlikleri, origami atölyesi ile Ayşegül Çelik Şahin’in katıldığı hayvan hakları başlıklı söyleşi yapılırken, son olarak müzik dinletisi düzenlendi. Şezlongsuz Datça İnisiyatifi'nden Sedat Yağcıoğlu, “Başlattığımız nöbetin 107 ve 108’inci gününde şenlik düzenlemek istedik. Bu şenliği, kıyıları nasıl kullanıyorsak öyle yani renkli, neşeli bir şekilde gerçekleştirdik. Oldukça yoğun bir katılım oldu. Biz bu süreçte gördük ki halk kıyılara ulaşmayla ilgili özlem içinde. Kıyılara ulaşmayla ilgili bir mücadele başlayınca hemen destek veriyor” dedi. Bu mücadelenin Datça’daki ve Türkiye’deki ilk kıyı mücadelesi olmadığını vurgulayan Yağcıoğlu, “Biz biraz önceki deneyimden yola çıkarak başladık. Bizim için kıyılar yaşam alanlarımızdan bir parçası. Anayasa ve mahkeme kararları kıyıların halkın olduğuna dair kararları var ve kıyıların kiralanmasının hukuksuz olduğu çok açık. Günlük yaşamımızın kıyılarda olmaya devam ettirmeyi istiyoruz. Biz kıyıları kiralayana değil kiraya verene ve kiraya verilmesine karşıyız. Buna karşı güler yüzlü, neşeli, keyifli protestolar gerçekleştiriyoruz. Şimdi bayram tatili geliyor ve sadece parası olanların şezlong kullanıp kıyılara ulaşabildiği değil, herkesin kıyıları kullanabileceği bir şenlik yaptık. Bu aslında bizim protestomuz. Bu şenlikle beraber ‘Kıyılarda varız ve var olmaya devam edeceğiz’ dedik” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE SÜRECEK

Şenlik kapsamında düzenlenen sessiz yürüyüş sonrası yapılan açıklama ise şunlar vurgulandı: “Hepimizin ortak yaşam alanı olan kıyıların, şezlonglarla, masalarla işgal edilmesini kabul etmedik, etmiyoruz, etmeyeceğiz! Anayasa ve Kıyı Kanunu başta olmak üzere, hukuki düzenlemelerin ortaya koyduğu haklarımızı biliyoruz. Kıyıların hepimizin ortak varlığı olduğunu ve herkese eşit ve ücretsiz biçimde açık, erişilebilir olması gerektiğini biliyor, sadece insanlar için değil, deniz ve kıyı-kara ekosistemlerinin birleşim alanları olan kıyıları paylaşan, yaşam alanı olan tüm canlı ve cansızların haklarını savunuyoruz. Kıyılar özgürleşene kadar mücadelemize devam edeceğiz.” 

***

İSTANBUL'DA ÜCRETLER CEP YAKIYOR - (DHA)

Sadece bir mavi bayraklı plajın bulunduğu İstanbul'da sahillerde hareketlilik başladı. Denize girmek isteyenler bazı noktalarda ücretsiz halk plajlarını, belirli noktalarda da özel plaj işletmelerini tercih ediyor. Bazı yurttaşlar plajlara girişte alınan ücretlerden şikâyetçi. Sarıyer'de yer alan birçok işletmede kişi başı giriş ücreti 150 TL ile 350 TL arasında değişirken, Heybeliada'da ise bu ücret özellikle hafta sonunda 560 TL'yi buldu. Büyükada’da yer alan tesise ise hafta sonu kişi başı giriş fiyatı 300 TL olarak belirlendi. Şile'de birçok tesiste, hafta içi giriş ücreti kişi başı 150-400 TL, hafta sonu 300-400 TL arasında değişiyor.