Sağlık Bakanı Koca, kızamığa bağlı ölümlerin asılsız olduğunu, çocuğun kızamıktan değil AIDS’ten yaşamını yitirdiğini savundu. Bakan, vaka artışlarını ise kabul etti.

Kızamık değil AIDS’miş!
Fotoğraf: Freepik

Haber Merkezi

Tabip odaları ve hekimler, günlerdir kızamığa bağlı iki ölümün yaşandığını ve vakaların giderek arttığını söylemesine karşın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu iddiaların asılsız olduğunu savundu. Koca, kızamık vakalarında artış olduğunu kabul etse de kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı.

Bakan Koca, kızamık vakalarına bağlı ölümlere ilişkin yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek özetle şu ifadelerini kullandı: "Kızamığa bağlı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölümün nedeni HIV/AIDS hastalığı kaynaklı multiorgan yetmezliğidir. Hasta 2015 doğumlu, yabancı uyrukludur. Son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurtdışından gelen vakalara bağlı kızamık vakalarında bir artış olduğu gerçektir."

Türk Tabipleri Birliği de kızamık gündemiyle ilgili 10 Haziran günü Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Sedat Kaygusuz’dan randevu talep ettiklerini söyledi. İstanbul Tabip Odası ise kızamıktan iki kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. 

***

TEK BEKLENTİMİZ ŞEFFAFLIK
BirGün/EGE

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Yüce Ayhan ise Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasına ilişkin "Bakan, ülkemizde kızamık açısından bir sorun olmadığını açıklasada sayısal veri paylaşmamıştır" dedi. İzmir’de kızamık olgularında artış bulunduğunu gözlemlediklerini vurgulayan Ayhan, özetle şöyle devam etti: “Olguların kümelendiği toplulukların deprem sonrası ilk anda artan toplumsal hareketlilik ve birinci basamak sağlık hizmetlerindeki geçici aksamaya maruz kalan kesimler ve düzensiz göç nedeniyle ülkemizde yerleşmiş ancak birinci basamak hizmetlerine entegrasyonu sağlanmamış göçmenlerin olması beklenen bir durumdur. Sorunun kaynağı temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişilerin varlığıdır. Beklentimiz kızamık olgu sayılarının ve aşılanma oranlarının şeffaf bir biçimde paylaşılmasıdır."