Halklar mozaiği Sovyetler Birliği bünyesinde Hitler faşizmini büyük bedeller vererek dize getiren Rusya ve Ukrayna büyük zaferin 77’nci yılına savaşla girdi.

Kızıl Meydan’dan mesaj

Dış Haberler

Rusya’nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan Faşizme Karşı Zafer Günü’nde gövde gösterisine sahne oldu. 9 Mayıs 1945 tarihinde Nazi Almanyası’nın Sovyetler Birliği’ne teslim olmasının 77’nci yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kızıl Meydan'da omuz omuzayız. Nazi'lere karşı savaşan dedelerimiz bize mücadelenin ne olduğunu gösterdiler. Nazizm'i un ufak edenlerin anısını korumak bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.

"Şimdiye kadar düşmanlarımızla birçok savaş verdik" diyen Putin, “Küresel bir savaş kâbusunun yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Savaş bahanesiyle NATO'nun genişleyip Rusya'yı tehdit ettiğinin altını çizen Putin, "Ukrayna'nın nükleer silah planları vardı, NATO çevremizde yayılıyordu. Bu ülkemiz için bir tehdit haline gelmişti. Bölgedeki askeri altyapıyı her geçen gün artırdılar. Sınırlarımıza her gün daha çok yaklaştılar.Tehlike her gün daha da artıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık” dedi.

BÜYÜKELÇİYE SALDIRI

Polonya’daki törende Rusya'nın Polonya Büyükelçisi Sergey Andreyev saldırıya uğradı. Varşova'da Sovyet askerleri anıtında düzenlenen 9 Mayıs Zafer Günü töreninde Andreyev, kırmızı boyalı saldırıya uğradı.

ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise 9 Mayıs Zafer Bayramı ile ilgili video mesajında, "Bugün Nazizme karşı Zafer Bayramı'nı kutluyoruz. O zaman kazandık ve şimdi de kazanacağız. Tek bir toprak parçasından vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.