Kerem Kınık'ın hem Kızılay'da başkan olması hem de üniversitede öğretim üyesi olmasıyla ilgili Kızılay'dan açıklama geldi.

‘Kızılay Başkanı gönüllü görev yapıyor’ diyen Kızılay huzur hakkını gizledi
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Dr. Kerem Kınık'ın hem Kızılay Başkanlığı hem de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi’ndeki Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nde Öğretim Üyesi olmasına ilişkin BirGün'de yayımlanan haberimizin ardından Kızılay bir açıklama yaptı.

Kızılay Genel Başkanlığı'nın gönüllülük esasına dayanan bir görev olduğu ve üniversite öğretim üyelerinin, kamu yararına çalışan bir teşkilatta görev alınmasına engel oluşturacak bir düzenlemenin bulunmadığı belirtilen açıklamada, ayrıca Kızılay’a ait gelir getirici faaliyetlerin hiçbir şekilde de amacının kâr elde etmek olmadığı da savunuldu.

Açıklamada, Kınık hem holdingleşen Kızılay’da başkan olmasının hem de öğretim üyesi olması savunularak, özetle şu ifadelere yer verildi: "Kızılay, 155 yıl önce de bir grup doktor-öğretim üyesi tarafından kurulmuştur. Kızılay’ın kurucularından Marko Paşa, bugün ‘iki görevi birlikte yürütemez’ denilen Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın görev yaptığı Mekteb-i Tıbbiye’de (Sağlık Bilimleri Üniversitesi) öğretim üyesi ve rektör olarak görev yapmış, eş zamanlı olarak da Kızılay Genel Başkanlığını yürütmüştür. Refik Saydam, Besim Ömer Akalın, Adnan Adıvar gibi eski Kızılay yöneticileri de tıpkı Dr. Kerem Kınık gibi hem hekim hem de aynı üniversitede hoca ya da kamu görevlisi idiler. Kızılay Genel Başkanlığı gönüllülük esasına dayanan bir görevdir. Üniversite öğretim üyelerinin, kamu yararına çalışan bir teşkilatta görev alınmasına engel oluşturacak bir düzenleme bulunmamaktadır. "

Açıklamada Kızılay Başkanlığı görevinin “Gönüllülük esasına dayandığı” belirtilerek Kınık’ın bu görevi için ücret almadığı belirtilirken Kızılay’ın şirketlerindeki görevine ise değinilmedi. Çünkü Kınık, Kızılay’ın şirketlerindeki görevi nedeniyle huzur hakkı adı altında ücret aldığı daha önce açıklamıştı. Kınık’ın Kızılay’ın tam 12 ayrı şirketinde yönetim kurulu başkanı unvanıyla görev yaptığı biliniyor. Kınık’ın bu 12 şirketinin tamamından asgari ücretin üç katı huzur hakkı alması durumunda da aylık geliri 306 bin TL’yi buluyor.

Kızılay'ın açıklaması tepkilere de neden oldu. Kızılay'ın eski Yönetim Kurulu Üyesi Sabahattin Tezdiğ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "O yazdığınız isimler Kızılay'dan huzur hakkı almayıp gönüllü yürütüyordu. 12 şirketten 3 asgari ücret alan kim peki. Ne hale getirdiniz güzelim Kızılay'ı" paylaşımı yaptı.