Kızılay: Bilimsel olarak tartışmalı

Oktay EVSEN

Sağlık Bakanlığı’nın Ethem Sancak'ın yeğeninin şirketinin Kızılay'dan aldığı ihale çerçevesinde Türkiye'den toplanan kanları yurtdışına göndermesinin eleştirildiği teftiş raporuna ilişkin Kızılay'dan bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Ülkemiz dışında yaşayan ve bizlerle genetik kardeş olan Türk soyluların toplam sayısı ülkemiz nüfusundan daha fazladır. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı sayımız da 5 milyonun üzerindedir. Bu insanların her gün binlercesi yaşadıkları ülkede sağlık hizmeti almakta, ameliyat olmakta, kan bağışı vermekte, hastalık analizi için kan vermektedir. Aynı durum ülkemizde yaşayan Avrupa Vatandaşları için de geçerlidir. Günümüzde her gelişmiş ülke, bir başka ırkın genetik materyaline ulaşma imkanına sahiptir” ifadeleri de yer aldı.

Kızılay'dan yapılan açıklamada şunlar dendi:

“Kızılay halen sözleşme gereği Avrupa’nın yetkili akreditasyon kuruluşu tarafından kalite denetiminden geçmektedir. Kalite onay sertifika süreci henüz tamamlanmadığından dolayı da ilaç üretimi için gereken plazmanın depolanmasına başlanmamış, yurtdışına plazma çıkışı için bakanlık onayı alınmamış ve yurt dışına herhangi bir kan bileşeni gönderilmemiştir.”