Kızılbük’ü savunanlar yine hâkim karşısında
Fotoğraf: BirGün

BirGün/EGE

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş GYO tarafından yapılmak istenen devremülk projesine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Yargı kararlarına rağmen otel projesini sürdüren şirketin bölge halkına karşı açtığı davalar da devam ediyor. Şirketin Marmaris Kent Konseyi Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman’a “haksız rekabet” iddiasıyla açtığı 300 bin TL’lik tazminat davasının beşinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi tarafından davaya destek çağrısında bulunuldu. Öte yandan şirket, Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin’e de “haksız rekabet” iddiasıyla 300 bin TL’lik tazminat davası açmıştı.

İKTİDARIN HUKUKU

Dava öncesi Ekoloji Birliği yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Her defasında sermayenin yanında olan iktidar ve onun hukuk sistemi bu defa da Halime Şaman’ı hedef aldı. Bilinmelidir ki; tazminat, baskı, gözaltı, tutuklamalar hatta ölümle karşı karşıya kalan bizler mücadeleden ve hak savunmaktan geri durmayacağız. İki tüccar arasında söz konusu olabilecek ‘haksız rekabet’ iddiasıyla açılan davanın mahkemece kabul edilmesi, hukuk sisteminin sermayeye teslim oluşunun en iyi göstergelerindendir. Sinpaş örneğinde olduğu gibi bizlerin ödemesi mümkün olmayan rakamlarla açılan tazminat davaları, ekoloji ve yaşam mücadelesi verenleri yıldırmaya çalışmaktan başka bir şeye hizmet etmemektedir. Bu hesaplar kötücüldür ama hak savunucuları için hükümsüzdür. Sinpaş ve diğer sermaye gruplarının fütursuz saldırılarına karşı duran bizlere, hukukun bir sopa olarak kullanılmasından vazgeçilmelidir” ifadeleri kullanıldı.