Kızılcaköy halkı kararlı: Aydın’da JES’e geçit yok

BirGün EGE

Aydın’nın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova mahallelerini kapsayan alanda jeotermal enerji santralına (JES) karşı dört yıldır mücadele devam ediyor.

Gürmat Elektrik tarafından kurulması planlanan Sarı Zeybek JES projesi için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) =lumlu’ kararına karşı açılan dava sonrasında Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi incelemesi yapıldı.

İncelemeye bölge halkının yanı sıra; Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, SOL Parti başta olmak üzere siyasi partiler ve dernekler destek verdi.

Tarım arazilerini, zeytin ve incir ağaçlarını tehdit eden JES için büyük direniş sergileyen Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova mahallelerindeki üreticiler, bilirkişi incelemesinde de ellerinde,“Yeşilimize Zeytinimize Geleceğimize Dokunma, JES İstemiyoruz, JES’e Hayır, Havama Suyuma Toprağıma Dokunma” yazılı pankartlarla direnişlerini sürdürdü.

Toprağımızı, köyümüzü koruyacağız

Kızılcaköy’de yaşayan Fatma Obay, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz 4 senedir zeytin alanlarımıza JES yapılmasın diye mücadele ediyoruz. JES’e geçit yok. Biz toprakla bütünleşmiş bir halkız. Köyümüz; zeytiniyle, inciriyle meşhur. Ne yaparlarsa yapsınlar toprağımızı koruyacağız. Köyümüzü yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Buralar bize atalarımızdan kaldı. Biz de çocuklarımıza bırakacağız. Ne pahasına olursa olsun bunu yapacağız. Biz bu süreçte dayaklar yedik… Bize davalar açıldı. Ne yaparlarsa yapsınlar doğamızı korumaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise, halkın her zaman yanında olacağını söyleyerek, “Sonuna kadar yanınızdayım. Hiç endişe etmeyin. Haklıyız, kazanacağız” dedi. BirGün/EGE