İzmir Foça’da yer alan doğal ormandaki kızılçam ağaçları kesildi. Yetkililer, ağaçların zeytinlikleri korumak için kesildiğini savundu, köy halkı ise termik santrala atık alanı yapılacağını ifade etti

Kızılçamlar termik santral kurbanı mı?

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Rant ve talanın arttığı 15 yıllık AKP iktidarında yaşanan ağaç katliamlarına bir yenisi daha eklendi. İzmir’in Foça ilçesinde bulunan ve 15-20 yaşlarında kızılçam ağaçlarına ev sahipliği yapan doğal ormandaki çok sayıda ağaç kesildi. Ulupınar Köyü’nün yanı başında yer alan ormanın 20 futbol sahası büyüklüğündeki alanında kesim yapmak için gelen görevlilere köylüler, “Köyümüzün ciğerlerini yok ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Köylüler, ağaç katliamının, kömürlü termik santralın cüruf atıklarını depolamak amacıyla tesis kurmak için yapıldığını ileri sürdü.

‘Ağaçlarımıza kıymayın’
Foça’nın Ulupınar Köyü Armutlu Dere Mevkii’nde yaşanan ağaç kesimi önceki gün başladı. Yaklaşık 200 dönümlük alanı kapsayan ağaç kesimi için ormana gelen şirketin görevlileri yurttaşların yoğun tepkisiyle karşılaştı. Yurttaşların, “Ağaçlarımıza kıymayın” sözleri ve yoğun mücadelesi üzerine görevliler kesimi bırakmak zorunda kaldı.

Bir garip savunma
Kesimi planlanan alandaki ağaçların büyük bölümünün kendiliğinden oluşan doğal ağaçlar olduğunu belirten köylülerle birlikte Muhtar Selçuk Kabaklı da kesime sessiz kalmadı. Ağaçların kesilme nedenini öğrenmek için Menemen Orman Bölge Müdürlüğü’nü arayan Kabaklı’ya, “Ağaçlar, zeytinlik alanların korunması için kesiliyor” yanıtı verildi. Foça’dan ve Yeni Foça’dan çok sayıda yurttaş, kesim yapılan alana gelerek katliama tepki gösterdi. Kesim işinin yarıda kalması üzerine Menemen Orman Bölge Müdürlüğü’nden bir yetkili, yurttaşları “ikna etmek” için alana geldi. “Ağaçları zeytinlikleri korumak için kesiyoruz” şeklindeki ilk açıklamaya görevli, “Gençleştirme yapmak için ağaçları kesiyoruz, yeniden ağaçlandıracağız” dedi. Yaşanan gerginlik nedeniyle bölgeye gelen jandarma ekipleri yurttaşlara saldırdı.

kizilcamlar-termik-santral-kurbani-mi-436962-1.

‘Santrala alan açmak için…’
Bölgenin ekolojik dengesini bozacağı belirtilen ağaç katliamı ile ilgili köylüler çarpıcı bir iddiada bulundu. Kesimin nedeninin zeytinlikleri korumak ya da orman gençleştirme çalışması olduğuna inanmadıklarını belirten köylüler, “Ormanın hemen bitiminde Demir Çelik Fabrikası’na bağlı kömürlü termik santralı mevcut. Santralın depolama alanının yetersiz kaldığı söyleniyordu, ağaç kesiminin santralın cüruf atıklarının atılacağı depolama alanı açmak için yapıldığından eminiz” dedi.