43 yıl önce Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşları birçok kente yapılan eylemlerle anıldı. Ankara’da Mahir Çayan’ın mezarına Che Guevara’nın mezarından getirilen toprak dökülerek, “Devrimcilik ruhunu birleştirdik” denildi

Kızıldere'de katledilen ON'lar anıldı

BURCU CANSU - ZEYNEP KURAY - GİZEM ALTUNKAYNAK - FOTOĞRAFLAR: RECEP YILMAZ

Kızıldere’de 30 Mart 1972'te katledilen On’lar anıldı. Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ömer Ayna, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Nihat Yılmaz ve Sabahattin Kurt için katledilişlerinin 43. yıldönümünde yapılan anmalarda "Kızıldere direnişin manifestosudur" denildi. Ankara'daki anma Mahir Çayan'ın mezarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’nda yapıldı. “30 Mart’ta direnişin ve dayanışmanın onurlu tarihine birlikte sahip çıkıyoruz” diyen ÖDP ve Gençlik Muhalefeti üyeleri Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na bir araya geldi.

“Faşizme Ölüm, Tek Yol Devrim!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş!” sloganlarının atıldığı anmada Mahir Çayan şahsında katledilen bütün devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu. Mahir Çayan’ın mezarına Santa Clara’dan Che Guevara’nın mezarından getirilen toprak döküldü.


DEVRİMCİLİK RUHU BİRLEŞTİRİLDİ
BirGün yazarları Doğan Tılıç ve Selçuk Candansayar ile İlbay Kahraman Küba Santa Clara’da Che’nin anıt mezarından getirdikleri toprağı Mahir Çayan’ın mezarına döktü. Topraklar birbirine karıştırıldıktan sonra konuşan Kahraman, “İki devrimciyi buluşturduk. Burada birbirine karışan ve buluşan sadece toprak değildir. Devrimcilik ruhunu birleştirdik” dedi.

Tokat’ın Niksar İlçesi Kızıldere Köyü’nde katledilen devrimci liderler Mahir Çayan, Hüdai Arıkan, Cihan Alptekin, Nihat Yılmaz, Ertan Sarıhan, Ahmet Atasoy, Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp katledilişlerinin 43’üncü yıldönümünde de unutulmadı. Çayan'ın mezarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı tüm gün demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin akınına uğradı.

Oğuzhan Müftüoğlu: Kızıldere'nin çağrısı Haziran'dır!

***

Galatasaray'da anma

İstanbul'da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen demokrasi güçleri, Mahir Çayan ve 9 arkadaşının fotoğraflarının  bulunduğu, “Kızıldere katliamını unutmayacağız” pankartı açtı. Hep bir ağızdan, “ Kızıldere’yi unutmadık, unutturmayacağız” , “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı. Kızıldere ‘de hayatını kaybeden devrimciler için bir dakikalık saygı duruşu yapan demokrasi güçleri adına açıklamayı 78’liler Girişimi üyesi Yunus Bircan okudu. Türkiye devrimcilerin ve ülkenin siyasi kaderine damgasını vuran Kızıldere’nin gizli tarihin açığa çıkartılmasını isteyen Bircan, Kızıldere ‘yı unutturmayacaklarını vurguladı. 78'liler Girişimi, HDP, ADAM – DER, DİSK/ Emekli – Sen, EHP, EMEP, İHD, Karşı Sanat Çalışmaları, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği'nin ortaklaşa yaptığı eylem atılan sloganlarla sona erdi.

***

Öğrenciler unutmadı

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) okuyan bir grup öğrenci de, Mahir Çayan ve arkadaşlarını andı. AÜ Yemekhane Binası önünde toplanan 15 kişilik öğrenci grubu, Olbia Çarşısı’na kadar yürüdü. Grup adına yapılan açıklamada “Mahir Çayan ve arkadaşlarını 43 yıl sonra yeniden anıyoruz. Kızıldere direnişi unutulmayacak” denildi. Öğrenciler sloganlar ve alkışlar eşliğinde dağıldı.

***


Cihan'ın şahsında Kızıldere Şehitleri anıldı

Kızıldere'de Mahir Çayan ve arkadaşlarıyla birlikte katledilen Cihan Alptekin Rize’nin Ardeşen İlçesinin Oce Köyü’ndeki mezarı başında anıldı. Artvin, Trabzon, Rize’den anmaya katılan ÖDP, Halkevleri, Gençlik Muhalefeti üyeleri Oce Köyü girişinde ‘Onları Unutmadık Unutturmayacağız Cihan Alptekin’ pankartı arkasında bir araya gelerek mezara kadar yürüdü. Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Recep Memişoğlu "Türkiye devrimci hareketinin dönüm noktalarından biri olan Kızıldere dün olduğu gibi bugünde devrimci mücadelemizde bize ışık tutmaya devam ediyor’dedi. Cihan’ın kardeşi Oğuz Alptekin ise konuşmasında ‘Cihan bir öleceğiz bin doğacağız demiştir. Halkı için ölüme giden Cihan’ın yanında sizleri gördükçe onun mücedelesinin yaşayacağını görüyorum. Hepiniz sağolun varolun" dedi.

***


ON’ların pankartına gözaltı

 İzmir Buca Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuz Çeşmeler Hukuk Fakültesi bahçesine, ölüm yıl dönümleri nedeni ile Mahir Çayan ve arkadaşlarının resimlerini asan beş üniversite öğrencisi, çevik kuvvet tarafından gözaltına alındı. Sorguları için İzmir emniyetine götürülen öğrencilerden Gençlik Muhalefeti üyesi öğrencilerin; Mert Can, Ulaş Dal, Özay Özkan, Barış İzgi; Öğrenci Kolektifleri üyesinin ise Murat Aydın olduğu öğrenildi. 30 Mart 1972 yılında Kızıldere’de öldürülen Mahir Çayan ve dokuz arkadaşının anılmasına dahi izin verilmemesi tepki çekti.