Mahirleri anmak için ÖDP Kadıköy ilçe binasında bir araya gelen dönemin tanıkları yaşadıklarını anlattı. Mahirlerin vurulduğu evin sahibi ve Kızıldere köyü eski muhtarı Emrullah Aslan, kimseyi ihbar etmediğini, elinden geldiğince yardım ettiğini söyledi

Zeynep Kuray

Kızıldere katliamında öldürülen Mahir Çayan ve 9 arkdaşı, ÖDP Kadıköy ilçe örgütünde anıldı. O döneme tanıklık etmiş eski THKP-C ve TÖS üyesi Hasan Aslan ve Avukat Ali Kaynar’ın anılarını anlattığı panele Mahirlerin Kızıldere’de öldürüldüğü evin sahibi ve köyün muhtarı Emrullah Aslan da katıldı. ‘Hatırla Sevgili’ dizisine sitem eden eski muhtar Aslan, dizide yansıtıldığı gibi Mahirleri ihbar etmediğini söyledi.
ÖDP Kadıköy İlçe örgütünde düzenlenen anmada Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Ulaş Bardakçı ve dönemin miting görüntülerinin aktarılması, duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Kızıldere’de yaşamını yitirenleri simgeleyen 10 kırmızı karanfilin yan yana dizildiği masaya oturan Hasan Aslan, Ali Kaynar ve eski muhtar Emrullah Aslan anılarını dinyecilerle paylaştı.

Hasan Aslan, devrimci hareketin 26 Mart’ta Ünye’de İngilizlerin kaçırılmasıyla ya da Kızıldere katliamıyla başlamadığını belirterek, devrimci hareketin daha eski tarihlere dayandığını söyledi.
1961 Anayasası’nın toplumda demokratik bir zemin oluşmasına önayak olduğunu vurgulayan Aslan, muhalif seslerin bu dönemde hız kazandığını belirti. 1961’de Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kurulduğunu dile getiren Aslan, 1965’te 15 milletvekili Meclis’e girdiğinde büyük bir başarı elde edildiğini ve devrimciler için bir umut ışığı oluştuğunu belirtti.

Avukat Ali Kaynar da o dönemde Karadeniz’de görev aldığını, Mahir ve arkadaşlarının kaçırdığı Ünye’deki radar üssünün yakınında bürosu olduğunu dile getirdi. O dönemde yardım etmek için seferber olduğunu ama sadece bir gece Mahirleri evinde misafir edebildiğini ve bu vesileyle onlarla tanışma şansını elde ettiğini söyledi. Kaynar, öldürülen gençlerin çok değerli insanlar olduğunu, elinden gelse daha da yardım edebilmek istediğini belirtti.
Muhtar Emrullah Aslan, Mahir ve arkadaşları Kızıldere’ye geldiklerinde onları kendi evinde misafir ettiğini ve yardımcı olduğunu belirterek, ‘Hatırla Sevgili’de gösterildiği gibi Mahirleri ihbar etmediğini, halkını sevdiğini ve ihbarcı olmadığını söyledi.

* * *
Dergiye Kızıldere yasağı

MAHİRLERİN biyografilerine yer veren haftalık Yürüyüş dergisine 1 ay kapatma cezası verildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Yürüyüş dergisini Mahir Çayan ve dokuz arkadaşının yaşam öyküsünde etnik kökenleri, aile çevreleri, eğitim düzeyleri, sosyal yaşamlarına dair bilgiler verdiği gerekçesiyle son sayısını toplatma kararı aldı. Derginin yazı işleri Müdürü Halit Güdenoğlu, “yazıda DHKP/C ifadesi geçmiyor, bu nasıl propaganda oluyor” diyerek karara tepki gösterdi. Dergi Kızıldere’de yaşanan çatışmayı ‘Onlar Kızıldere Yolunda İlerleyen Mücadelemizde Yaşıyorlar’ başlığıyla sayfalarına taşıyıp, öldürülenlerin hayat hikâyelerine yer verince İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 30 Mart 2008 tarihli kararıyla toplatıldı. Ayşegül Savaşta

* * *
Mezarları başında anıldılar
Mahİrler Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen bir törenle de anıldı. Mahir Çayan’ın mezarı başında toplanan Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş”, “Kızıldere son değil savaş sürüyor” “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları attılar. Federasyon Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, “Mahirlerin, Denizlerin, bu yiğit insanların önünde saygı ile eğiliyoruz” dedi. Sümbüloğlu, Mahir’i katledenlerin şimdilerde Ergenekon çetesi olarak ortaya çıktığını belirtti. 12 Eylül darbesinde yaşamını yitiren Serdal Soyergin’in, ‘Mahir Çayan’la yan yana gömülme’ vasiyeti de Adana’da bulunan mezarından getirilen toprağın Çayan’ın mezarının üstüne dökülmesiyle yerine getirildi. Törene katılanlar daha sonra Deniz Gezmiş ve Ulaş Bardakçı’nın mezarlarını da ziyaret ettiler. Zehra Şahindokuyucu