Kızılkaya ve Sancılı’ya tahliye

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 2’si tutuklu 9 sanığın, “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” ve “Terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla yargılandığı dava dün görüldü. Davada mahkeme heyeti, İnan Kızılkaya ile Kemal Sancılı’nın yurtdışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi, duruşmayı ise 6 Mart’a erteledi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Eren Keskin ve Necmiye Alpay ile tutuklu sanıklar Kemal Sancılı ve İnan Kızılkaya katıldı. Davayı CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı, HDP Milletvekili Erdal Ataş, Alman Konsolosluğu yetkilileri, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Cumartesi Anneleri, insan hakları savunucuları ve çok sayıda gazeteci de takip etti.

Duruşmada ilk sözü Avukat Özcan Kılıç aldı ve Eren Keskin’in yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi. Av. Kılıç, AİHM’nin Özgür Gündem’in kapatılmasına ilişkin verdiği cezaları hatırlatarak, tahliye edilmemelerine ilişkin verilen ara kararları eleştirdi. Gazetecilerin tutuksuz yargılanmalarına dair Anayasa Mahkemesi’nin kararı olduğunu belirten Özcan, dosyaya itiraz etti. Daha sonra söz alan Kemal Sancılı ise “Avukatımın beyanlarına katılıyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

‘Tek silahımız kalemimiz’
“441 gündür özgürlüğümden yoksunum ve tecrit altındayım“ diyerek sözlerine başlayan Kızılkaya, “16 Ağustos günü Özgür Gündem gazetesi yüzlerce polis tarafından basıldı. Polisler sanki düşman kalesini dağıttılar. Oysa bizi normal şekilde gözaltına alıp götürebilirdi, bizim elimizde top tüfek yoktu bize ‘Biz size devletin gücünü göstereceğiz’ diyorlardı. Benim elimde kalemimden başka bir şey yoktu. Gazetemiz muhalif bir gazete o gün gerçekleşen şey gazetenin perspektifinin de doğrulandığı bir noktaydı. Ben Kürt’üm, hayatım boyunca hep devletin gücünü hissetim. Oysa demokratik devlette vatandaş devletin gücünü değil özgürlüğünü hisseder. Ben bir gazeteciyim” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan savcı esas hakkında mütalaa için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesini ve tutukluluğun devamını istedi. Mahkeme heyeti ise İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın tahliyesine karar verdi.