KKTC ile YÖK arasındaki üniversite krizi, Ada'daki üniversitelerde "ön kayıt " yasağının kaldırılmasını öngören protokol hazırlanmasıyla çözüldü. Ancak ön kayıt kaldırılsa da üniversitelerin kontenjanlarını aşıp aşmadığı sıkı bir şekilde denetlenecek.

KKTC ile YÖK arasındaki üniversite krizi, Ada'daki üniversitelerde "ön kayıt " yasağının kaldırılmasını öngören protokol hazırlanmasıyla çözüldü. Ancak ön kayıt kaldırılsa da üniversitelerin kontenjanlarını aşıp aşmadığı sıkı bir şekilde denetlenecek. YÖK'ün asıl hedefinin fazla sayıda Türk öğrencinin KKTC üniversitelerine alınarak eğitim kalitesinin düşürülmesi olması nedeniyle yasak kaldırılsa da üniversite yönetimlerinin "istediklerini alamadıklarına" dikkat çekiliyor.

YÖK ile KKTC'deki üniversiteler arasındaki tartışmanın nedeni Yakın Doğu Üniversitesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin TC uyruklu öğrenciler için ayırdığı kontenjanların çok üzerine çıkmasından kaynaklanıyor.YÖK, Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 250 TC uyruklu öğrenci kontenjanı ayrılırken, geçen yıl 860 öğrenci kaydedildiğini tespit etti. Aynı şekilde Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde de 200 öğrenci için ayrılan kontenjana 550'nin üzerinde öğrenci alındığı belirlendi. Kılavuzlarda ayrılan kontenjanların belli olduğunun altını çizen YÖK; fazla öğrenci alınmasının Türkiye'den giden öğrencilerin eğitim kalitesini düşürdüğü gerekçesiyle bu üniversitelerin ön kayıtla öğrenci alması uygulamasını kaldırdı. Bunun üzerine KKTC parlamentosundan bir heyet Türkye'ye gelerek YÖK ile görüşmeler yapmıştı İlk görüşmelerde boş kontenjanların "ek yerleştirmeyle" doldurulabileceğine dikkat çeken YÖK yetkilileri, yasaktan geri adım atmayacaklarını belirtmişlerdi. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de devreye girmesiyle sorun dün kısmi olarak çözüm yoluna girdi.

KKTC heyetiyle YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve YÖK Yürütme Kurulu üyeleri dün protokol imzalamak için bir araya geldiler. Hazırlanan protokolde, adadaki 5 üniversitenin ön kayıtla öğrenci alabilmesinin önü açıldı. Ancak, üniversitelerin bölümlerinin kontenjanlarının aşılmaması için sıkı denetim yapılacağı da hüküm altına alındı.

Türkiye'den KKTC'ye giden öğrencilerin kontenjan aşımı nedeniyle kalitesiz eğitim gördüğüne dikkat çeken YÖK'ün, bu öğrencilerin daha sonra Türkiye'ye döndüğüne dikkat çekerek, yetişmiş insan gücünün kalitesinin düşmesini engellemeyi hedefliyordu. Bu nedenle, imzalanan protokolle YÖK'ün geri adım atmış gibi görünmesine karşın asıl hedefin kontenjanların üzerine çıkılmasının önüne geçilmesi olduğuna, bu nedenle krizin YÖK lehine çözüldüğüne dikkat çekiliyor.

YÖK ile pazartesi günü gerçekleşen görüşmenin ardından KKTC heyeti başkanı Mehmet Çağlar görüş almak için Kıbrıs'a gitmişti. Hazırladıkları model için üniversite rektörleriyle ve Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini açıklayan Çağlar, "üniversitelerimizin görüşünü ve desteğini alarak geldik" dedi.