Dengbejlerin kitaplardaki sesi olan Mehmed Uzun için; Diyarbakır Dağkapı Mey-danı'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlene

KADİR KONUKSEVER DİYARBAKIR
Dengbejlerin kitaplardaki sesi olan Mehmed Uzun için; Diyarbakır Dağkapı Mey-danı'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen konserde klam dinletisi verildi.

Etkinlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilk kademe belediye başkanları, DTP İl yöneticileri, sanatçı Servet Kocakaya, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve edebiyat dostları Uzun'u yalnız bırakmadı. Mehmed Uzun ise etkinliği kapalı devre sistemi ile hastane odasındaki televizyondan izledi.

SEVENLERİNE EL SALLADI
Mehmet Uzun'un katıldığı Diyarbakır 5. Kültür ve Sanat Festivali'nden çekilen bir sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlikte Uzun'un doktoru Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Adem Avcıkıran, yazarın sağlık durumuna ilişkin bilgi vererek tedaviye olumlu yanıt verdiğini söyledi. Avcıkıran, "Mehmed Uzun benim çocukluk arkadaşımdır. O hep bu topraklardan ilham aldı. Bu topraklardan aldığı moralle sağlığına kavuşacak," dedi.

Etkinlikte yazar Şeyhmus Diken ve Sîdar Jir, Uzun'un "Nar Çiçekleri" adlı romanından Kürtçe ve Türkçe pasajlar okudu. Geceye katılanlar daha sonra hastanenin altıncı katındaki odasında yatan Uzun'a alkışlarla destek verip el salladı, kadınlar da zılgıt çekti. Yazar Mehmed Uzun'un odasının ışığını açıp kapayarak mesajı aldığını belirtip odanın camından sevenlerine el sallayarak selamlaması duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Destek etkinliği Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren dengbejlerin klamlarını Mehmed Uzun için söylemelerinin ardından sona erdi. Baydemir etkinliğin sonunda Uzun'u hastanede ziyaret etti. Uzun, Bayde-mir'e kendi öncülüğünde Rodos, Selanik ve Godland'ı yazar, çevirmen ve edebiyatçıların merkezi haline getirdiğini anlatarak, "İyileşince aralarında Harold Pinter, Günter Grass gibi yazarların da bulunduğu 40 kadar dünya aydınının buraya gelmesi için çaba sarf edeceğim. Diyarbakır'ı dördüncü yazar, çevirmen ve edebiyatçıların merkez kenti haline getirmek için uğraşacağım," dedi.