Koalisyon protokolü tamam: Kim hayata geçirecek?
Fotoğraf: Depo Photos

Nurcan GÖKDEMİR

İsmi son zirveden sonra açıklanan metinle resmen ‘Millet İttifakı’na dönüşen Altılı Masa, Cumhurbaşkanı adayını belirleme süreci öncesi son dönemeci geçti. Olası iktidarda uygulanacak ve bir yıllık çalışmanın sonunda üzerinde mutabakat sağlanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni kamuoyuna açıklandı.

Ankara Congressium’da düzenlenen ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda altı siyasi partinin genel başkan yardımcıları, koalisyon protokolü niteliğindeki metni bölüm bölüm sundu.

İMAMOĞLU-YAVAŞ İLGİSİ YOĞUNDU

Kapasitesi 3 binin üzerinde olan dev salon Türkiye’nin dört bir yanından gelen partililer, yerel örgüt temsilcileri, CHP’nin 11 büyükşehir belediye başkanının da aralarında yer aldığı kamuoyunun yakından tanıdığı isimler, milletvekilleri, parti kurmayları ile dolduruldu. Kalabalık, günlerdir yürütülen çalışmalarla oluşturulan toplantı organizasyonunu bir anda işlevsiz kıldı. Salona girmek çıkmak, güvenliği sağlamak imkansız bir hal aldı. Salonun dışındaki bu kargaşa, içeride de belediye başkanlarının oturduğu sıraların önünde yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın fotoğraflarını çekmeye, ellerini sıkmaya çalışanların izdihamı güçlükle engellenebildi.

Altı genel başkanın girişiyle salona hakim olan coşku, genel başkan yardımcılarının yaklaşık iki saat süren sunumları sırasında büyük ölçüde düştü. Genel başkan yardımcıları daha önce olduğu gibi alfabetik sırayla sahne alarak 244 sayfadan oluşan 9 ana başlık ve 75 alt başlık halinde hukuk, adalet, yargı kamu yönetimi, yolsuzlukla mücadele, ekonomi, finans ve istihdam, bilim, AR-GE, dijital dönüşüm, sektörel politikalar, eğitim ve öğretim, sosyal politikalar, dış politika, savunma, güvenlik ve göç alanlarındaki temel politikalarını anlattı.

ERDOĞAN KARŞITLIĞI YAPIŞTIRICI GÜÇ OLDU

Temel unsurları daha önce de kamuoyuna yansıyan bu metindeki en çok alkışı Cumhurbaşkanlığı ile ilgili vaatler aldı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı’nın, “Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne taşınacak, Cumhurbaşkanı’nın uçakları satılacak, yangın söndürme uçakları alacak” ifadelerinin büyük coşkuya yol açması Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığının ittifakın yapıştırıcı gücü olduğunun bir kez daha altını çizdi.

SÖZLEŞME METİNDE YOK KONUŞMADA VAR

Altılı Masa’nın temel görüş ayrılıklarının simgesine dönüşen İstanbul Sözleşmesi’ne metinde yer verilip verilmeyeceği, toplantı öncesi en çok merak edilen konuların başında geldi. Sözleşmeye geri dönüleceği açıkça yazılmayan metinde, bu konu ile ilgili şöyle denilmekle yetinildi:

“Kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız.”

Bu çekingen ifadeye karşın İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, konuşmasında “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diyerek bu yöndeki iradeyi ortaya koydu.

ADAYLIK MERAKI HENÜZ GİDERİLMEDİ

Toplantının başındaki ilgi konuşmalar sürerken dağılmaya başladı. Adım atılacak yer olmayan salondaki koltuklar boşaldı. Siyasetin heyecanı salondan lobiye adaylık tartışmaları ile yansıdı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığına kesin gözle bakıldığını yansıtan değerlendirmeler yapılırken milletvekili aday listelerinin nasıl oluşacağı temel merak konusu oldu.

METİN TAMAM AMA GERİSİ GELECEK Mİ?

Ciddi bir mesai harcanarak hazırlanan metin eksikliklerine karşın toplumun birçok kesimin beklentilerini karşılayacak, 20 yıllık AKP iktidarının açtığı yaraları büyük ölçüde onaracak vaatler içeriyor. Her seçime giderken önünde böyle parlak metinler görmeye alışkın olan geniş halk kesimlerinin sorunlarını giderecek adımları Millet İttifakı atabilecek mi, açlık, yoksulluk, işsizlik, umutsuzluğu ortadan kaldıracak iradeyi ortaya koyabilecek mi, tercihini halktan yana kullanacak mı, yanıtı beklenen temel soru bu… Millet İttifakı’nın bu vaatlerini hayata geçireceğine halkı inandırması ve bunun için ilk adımı da aday tercihi ile göstererek yola çıkması gerekiyor.