Bahçeli’nin ‘başkanlık’, ardından Başbakan Yıldırım’ın anayasa değişikliği çıkışı, AKP-MHP ‘örtülü koalisyonu’na aleniyet kazandırdı. CHP ve HDP temsilcileri tabloyu eleştirdi

Koalisyonun ‘örtüsü’ kalktı

SEBAHAT KARAKOYUN
sebahatkarakoyun@birgun.net


MHP Lideri Bahçeli’nin “başkanlık” çıkışının ardından Başbakan Yıldırım’ın harekete geçeceklerini açıklaması, AKP ve MHP arasındaki “örtülü koalisyona” aleniyet kazandırdı.

Seçildiği tarihten itibaren her fırsatta “başkanlık” hedefini dile getiren ve bununla yetinmeyip fiili durum yaratarak “Saray odaklı” rejimi adım adım yaşama geçiren Erdoğan’a ve AKP’ye her sıkıştıklarında “koltuk değneği” olan Bahçeli bir kez daha ‘yardıma koştu.’ TBMM’de AKP-CHP ve MHP’nin üzerinde uzlaşmaya çalıştığı mini anayasa paketinin gündeme gelmesi beklenirken, sürpriz bir şekilde “başkanlık sistemi” tartışmasını yeniden gündeme getiren Bahçeli’nin açıklamasına dün de Başbakan Binali Yıldırım’ın desteği başkent kulislerini hareketlendirdi.

Bahçeli ‘açılışı’ yaptı

Bahçeli, önceki gün yaptığı açıklamada, “İki yolumuz var. İlki, Sayın Cumhurbaşkanı'nın fiili başkanlık durumundan vazgeçmesidir. Olmazsa fiili duruma hukuki boyut kazandırılmalıdır” demiş ve referandumu işaret etmişti.

Yıldırım cesaretlendi

Başbakan Binali Yıldırım da dün AKP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşarak Bahçeli’nin teklifine yanıt verdi. Bahçeli’nin sözlerini “cesaret verici” olarak değerlendiren Yıldırım, “Biz Bahçeli'nin çağrısını aynen kabul ediyoruz, biz kısa sürede yeni anayasa çalışmamızı Meclis'e getireceğiz” dedi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda daha önce kabul edilen 60 maddenin dışındaki maddelerin AKP grubu tarafından hazırlanacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, başkanlık sistemine işaret etti ve “Meclis ister 367 ile ister 337 ile kabul etsin, her iki durumda da son durumu millete getireceğiz, bu kör dövüşü sona erdireceğiz. Güçlü iradeyi oluşturacak, istikrarı kalıcı hale getirecek bir sistem değişikliği Türkiye'nin vazgeçilmez bir ihtiyacıdır” diye konuştu.

Bahçeli ve ardından Başbakan Yıldırım’ın “başkanlık” çıkışı, CHP ve HDP’nin ise tepkisine neden oldu.

'Pazarlık mı var?'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Bahçeli’nin durup dururken böyle bir açıklama yapmadığını belirterek, “Bitmiş olan bir tartışmanın başlatılması akla, ‘kapalı kapılar ardında başka pazarlıklar mı var’ sorusunu getiriyor. Ülkeyi tekrar böyle bir tartışmanın içerisine sürüklemek son derece yanlış ve tehlikelidir” dedi.

'Şüphe uyandırıcı'

Yargı ile ilgili “mini anayasa paketi” çalışmalarına partisi adına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Bahçeli’nin çıkışını “şüphe uyandıran bir tutum” olarak niteledi.

Ülkenin hızla normalleşmeye ihtiyaç duyduğunu bu nedenle yargı ile ilgili bir anayasa değişikliği için çaba harcadıklarını belirten Tezcan, BirGün’e şunları söyledi

“Yaşanan süreçte başkanlık sisteminin MHP Genel Başkanı tarafından gündeme getirilmesi anlaşılmaz bir tutum. Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli ve parlamenter rejim yeniden işler hale getirilmelidir. Bahçeli talihsiz çıkışıyla iktidara pas vermiştir. Biz iktidar partisi ve muhalefetin yargı bağımsızlığı için adım atmasını istedik. Bunu bir oyalama süreci olarak değerlendirmek doğru değil.”

'Danışıklı diktatörlük oyunu'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Bahçeli’nin durup dururken değil AKP ile aralarındaki anlaşma gereği başkanlık çıkışı yaptığını belirtti. Baluken’in değerlendirmesi şöyle:

“Erdoğan bu kriz ortamında tekrar başkanlık sistemi dayatmasına cesaret edememiş ama Bahçeli aralarındaki anlaşma gereği konuyu gündeme getirmiştir. MHP muhalefette gibi görünse de fikirleri iktidarda uzun süreden beri. Şimdi Bahçeli’nin pasıyla Erdoğan’ın diktatörlük golü atması hedefleniyor. Bu danışıklı diktatörlük oyununu bozmak için mücadelede kararlıyız. Bu noktada CHP’nin tutumu son derece önemli. Bahçeli ‘Yenikapı ruhu’ denilen şeyin diktatörlük rejimini inşa çabası olduğunu açıkça ortaya koymuştur. CHP buna sessiz mi kalacak, gerekli hamleyi yaparak Erdoğan ve Bahçeli’yi ofsayta mı düşürecek göreceğiz.”

Referandum şart

Parlamentoda 317 milletvekili bulunan AKP ile 40 milletvekili olan MHP’nin oyları toplamı hiç fire vermeseler dahi anayasa değişikliği için gerekli olan 367 sayısına ulaşamıyor. Anayasa değişikliğinin 330 oyla kabul edilmesi durumunda da zorunlu olarak referanduma gidilmesi gerekiyor.