Enver Muslîm: IŞİD, Kobanê’yi ele geçirirse yönünü Türkiye’ye çevirecek. İstanbul, Mardin, Mersin, Adana, Ankara’yı işgal edecek. AKP hükümeti bunu hesap etmeli

‘Kobanê düşerse sırada Türkiye var’

ELÇİN YILDIRAL - URFA - e.yildiral@gmail.com

Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Muslîm, IŞİD in kimyasal kullandığına dair iddialara ilişkin, yaşamlarını yitiren 4 YPG’linin vücudunda hiçbir mermi ve yara izi olmadığını, vücutlarının çıplak yerlerinde beyaz renkli kimyasala benzer lekelerin bulunduğunu belirterek, “Ölen şehitlerimizin görüntülerini çektik, beyaz renkli lekeden örnekler aldık. Görüntüleri ve örnekleri inceliyoruz” dedi.

BirGün'ün sorularını yanıtlayan Müslim, öldürülen IŞİD’lilerin üzerlerinden çıkan pasaportlardan Türkiye’den Suriye’ye geçiş yaptıkların ortaya çıktığını söyleyerek, AKP hükümetini uyardı: Kobanê düşerse, sadece Rojava değil, tüm Ortadoğu ülkeleri zarar “

‘KOBANê İKİ ARAP KEMERİ ARASINDA’
Kobanê’nin önemine dikkat çeken Müslim şöyle devam etti: Rojava üç sınırın kesiştiği bir nokta. Suriye, Irak ve Türkiye ile sınırları olan stratejik bir bölge. Cerablus ile Rakka ve Tel Abyad IŞİD’in elinde. Kobane, Celabrus Arap kemeri ile Tel Abyad ve Rakka Arap Kemeri arasında bir ada gibi duruyor. IŞİD, Kobane’yi alarak hakim oldukları yerleri birleşitirmek istiyor. Kobanê Kantonu'nun Efrin ve Cizîr kantonları ile bağlantılarını kesmeye çalışıyor.
Kobanê’yi ele geçmesiyle IŞİD, Urfa’nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın kontrolünü de ele geçirmiş olacak. Böylece, mühimmat geçişinin ticaret yolunun önü açılmış olacak. Kobanê, direnişin ve Kürdistan’ın sembolüdür.


SEFERBERLİK İLANI
IŞİD’in 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin yıldönümünde Kobanê’yi ele geçireceklerine ilişkin açıklamalarıyla ilgili Müslim: O gün için seferberlik ilan ettik. IŞİD’in saldırısına karşı tüm tedbirimizi aldık. Hazırız. Karanlık güçleri topraklarımızdan çıkartacağız. Halkımız, bu tarihi günü kutlamak için hazırlık yapıyor. Bazı karanlık güçler, Kürtlerin kendi kendisini yönetmesini istemiyor bu nedenle de Kobanê’ye saldırılar arttı. Kobanê’nin iradesini kırmak istiyorlar. Büyük bir katliam hazırlığı yapılıyor. Biz; kadın, erkek, çocuk, genç topraklarımızı savunmaya hazırız. Meşru hakkımızı kullanacağız. Cerablus’un şıklar Köyü’ne Musul’da ele geçirdikleri ağır silahlarını yığdıklarını biliyoruz. Ancak YPG ve YPJ saldırıya karşı hazırlıklı. Biz, gücümüzü halktan alıyoruz kendi imkanlarımızla topraklarımızı savunuyoruz.


‘IŞİD'İN YÖNÜ TÜRKİYE’
IŞİD’e çok sayıda ulusal gücün destek verdiğini ifade eden Müslim, Baas Rejimi,İran, Türkiye destekliyor. IŞİD çeteleri, Türkiye sınırından rahatlıkla girip çıkabiliyor. Ölen IŞİD çetelerinin üzerlerindeki pasaportlardan Türkiye’den geçiş yaptıkları anlaşılıyor. Türk polisinin, askerinin yardımıyla sınırdan geçiş yapıyorlar. Antep’te 5 otelde kaldıklarını biliyoruz. Radikal gruplar daha çok Antep’ten geliyorlar. Yaralılar, Türkiye’de tedavi ediliyor. Ağır silahlar uluslararası güçlerin önünden Kobana’ye sokuluyor. IŞİD, virüs gibi Ortadoğu’ya yayılıyor. Eğer bu virüsün yayılması durdurulmazsa, en çok da Türkiye için tehdit oluşturacaktır. Çünkü IŞİD, Kobane’yi ele geçirirse yönünü Türkiye’ye çevirecek. İstanbul, Mardin, Mersin, Adana, Ankara’yı işgal edecek. Nasıl ki, Ortadoğu’daki ülkelere girerek, o ülkeleri paramparça etmişlerse, Türkiye’ye de girecekler. Türkiye’deki metropoller tehdit altında olacak. AKP hükümeti bunu öngörmeli, hesap etmeli. Türkiye’dekiler de bizlerin kardeşi.

‘KİMYASAL SİLAHTAN  ŞÜPHELENİYORUZ’
Müslim, IŞİD’in kimyasal silah kullanmasına ilişkin de: Bir hafta önce 15 YPG’li savaşçı Kobane Kantonu’nda şehit oldu. Şehitlerimizden 4’ünün vücudunda tek bir mermi izi, yara izi yoktu. Sadece beyaz renkte sıvımsı bir şey vardı. Bu da biz de kimyasal kullanıldığına dair kuşku uyandırdı. Şehitlerimizin görüntülerini çektik, beyaz renkli sıvıdan örnek aldık. Bunları inceleyerek ortaya çıkaracağız ve kamuoyuyla paylaşacağız.

‘BARZANİ’DEN DESTEK GÖRMÜYORUZ’
Barzani’nin tutumunu eleştiren Müslim: Halepçe, Enfal gibi katliamları yaşayan Kuzey Kürdistan (Irak Kürdistanı)’ın, bizi desteklemesini beklerdik. Sadece bir bildiri ile desteklerini sundular. Kobane düşerse her Kürt bundan sorumludur. Kuzey’deki (Türkiye’deki) çözüm süreci tehlikeye düşer. Güney yok olur. Şimdiye kadar Güney’den hiçbir yardım gelmedi. IŞİD içindeki Kürtler daha çok Güneyli Kürtlerdir. Barzani’den sınır kapılarını açmasını istiyoruz.


‘ÖLÜLERİNİ BİR KUYUYA ATIYORLAR’
IŞİD’in çok sayıda kayıp verdiğini söyleyen Muslîm şöyle konuştu: IŞİD ölülerine sahip çıkmıyor. Kobanê’nin doğusunda büyükçe bir kuyu var, cenazeleri buraya atıyorlar. Ölülerinin olduğunun ortaya çıkmaması için de onlara sahip çıkmıyorlar. Ölülerini ortada bırakıyorlar. Gelip almalarını söylüyoruz, almıyorlar. IŞİD, parayla insanları kandırarak, çeteye katılımlarını sağlıyor.

‘HERKESİ DESTEĞE BEKLİYORUZ’
Rojava aynı zamanda dört parça Kürdistan’ın iradesini temsil ettiğini söyleyen Müslim, tüm Kürtlerin YPG’nin yanında olmasını istiyor. Müslim, Kobanê’ye yardım edilmeli. Bizim kapımız bütün Kürdistanlılara açıktır. YPG güçleri şimdiye kadar Kobanê’de büyük kahramanlık gösterdi. Hiç bir zaman IŞİD’in buraya girmesine izin vermeyeceğiz. Kobanê düşmeyecektir. Sivil halk destek veriyor. Halkın yüzde 90 çocuklarının yanında, mevzide bekliyor” diye konuştu.