Kobane Davası: "Mahkeme heyeti tarafsız olmalı siyasi iktidar cezalandırılmalı"

Haber Merkezi

IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, merkez yürütme kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobane Davası’nın 15'inci duruşması, 8’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Sincan Cezaevinde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Duruşmada ilk olarak HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli konuştu. SEGBİS ile duruşmaya katılmalarının kendilerini çok zorladığını belirten Adıbelli, “Duruşmaya SEGBİS ile katılmak savunma haklarımıza engel oluyor. Cezaevine döndüğümüzde gece yarılarına kadar onları okumakla uğraşıyoruz. Fiziki ve psikolojik olarak imkânlarımız çok kısıtlı. Mahkeme heyetinin içinde bulunduğumuz koşulları esnetmesi gerekiyor” dedi. Adıbelli, konuşmasının sonunda siyasi çalışmalarının tamamının yasal olduğuna vurgu yaparak tahliye talebinde bulundu. Sonrasında konuşan HDP eski PM üyesi Pervin Oduncu, mahkeme heyetinin delil üretmeye çalıştığına dikkat çekerken, “Biz siyasal iktidarın cezalandırma istemiyle buradayız. Kimlerin cezalandırılmasına karar verildiğinin farkındayız. Hukuk herkese lazım olacak. Bu nedenle bu adaletsizliğin giderilmesini istiyorum. Mahkeme heyetini tarafsız olmaya davet ediyorum” dedi.

Duruşma, verilen aranın ardından avukat beyanlarıyla devam etti. İlk olarak söz alan Avukat Cemile Turhallı Balsak, “Bu kararı anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu kadar ağır ithamlarla yargılayacaksınız ama müvekkillerime sadece bir günlük savunma süresi tayin edeceksiniz. Müvekkillerimizle ilgili verdiğiniz bir karar var ve bir an önce bu kararı bir an önce bize tebliğ etmek istiyorsunuz” dedi. Tanık beyanları arasındaki çelişkilerin defalarca ortaya çıktığını hatırlatan avukat Mahsuni Karaman, mahkeme heyetinden tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunması talebinde bulunurken iddia makamının hazırladığı mütalaanın yasal olmadığını ifade etti.

BİRCAN YORULMAZ CEZAEVİNDE YAŞADIĞI ZULMÜ PAYLAŞTI

Kobane davasının sanıklarından siyasetçi Bircan Yorulmaz, Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde yaşadığı olayı avukatı aracılığıyla basınla paylaştı. Yorulmaz, arkadaşı Pervin Oduncu’nun 82 yaşındaki annesinin elini öptüğü için; Oduncu’nun da kendisinin yeğenine sarıldığı ve yeğeninin 11 yaşındaki çocuğunun yanağını öptüğü için disiplin cezası aldığını belirtti. Ayrıca Yorulmaz, cezanın gerekçesinin 'olumsuz davranışa yönelik gruplaşmaya neden olmak veya bu amaca yönelik gruba katılmak eylemi' olarak açıklandığını aktardı.