Kobane Davası’na artık katılmayacaklar

HABER MERKEZİ

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin hakkında açılan Kobanê Davası’nın 7’nci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada mahkeme heyetinden bir üyenin daha değiştirildiği dikkat çekti.


Kobanê Davası’nda yargılanan HDP eski MYK Üyesi Bülent Parmaksız, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını uygulamak için neden acele etmiyorsunuz?” diye sorarak “6 yıl neden beklediniz. AİHM, MYK açıklamasına dair ‘ifade özgürlüğü sınırları içerisindedir’ dedi. Ama siz bu kararı uygulamıyorsunuz. Bizi çok ağır suçlarla itham ediyorsunuz. Ama hemen savunma vermemizi istiyorsunuz. Siyaset böyle istiyor diye hukuku bu kadar eğip bükemezsiniz” diye belirtti. Mahkeme başkanının ısrarla savunma almaya çalışmasına karşı çıkan baro başkanları, “Birilerinin çıkıp ‘bu davayı bitirin’ sözlerine mi uyuyorsunuz. Şu andan itibaren yargılamayı sürdüremezsiniz” dedi.

SUSMA HAKKI

Duruşmada söz alan avukat Zeynep Sedef Özdoğan, davada yargılanan siyasetçilerin susma hakkını kullanmak istemediğini kaydederek, savunma yapmak istediklerini belirtti. Dava sonrası açıklama yapan avukat Cihan Aydın, adil yargılama koşulları sağlanmadan duruşmalara katılmayacaklarını duyurdu. "Artık bu duruşmayı devam ettirmemiz mümkün değil" diyen Aydın, şöyle devam etti: "Heyet kararını vermiş. Biz bu suça ortak olmayacağız. AİHM kararına uymayan bir heyet savunma makamıyla iş birliği yapmayan bir heyetle aynı ortamda bulunamayız. Adil yargılanma hakkı sağlandıktan sonra biz ve müvekkillerimiz duruşma salonunda olmaya hazırız.”