İki haftadan bu yana IŞİD’in kuşatmasındaki Kobane’de YPG ile cihatçı örgüt arasındaki çatışmalar had safhaya çıktı; IŞİD merkezin dış mahallelerine kadar girdi

Kobane’de çatışmalar şiddetlendi

Kobane’yi iki haftadır kuşatma altında tutan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerine yönelik yeni saldırılar başlattığı belirtildi. Bölgeyi 3 koldan kuşatan IŞİD militanları karşısında uzun zamandır direnen Kürt güçler, cihatçı örgütün saldırıları karşısında direnmeyi sürdürüyor. Çatışmalar özellikle Kobane’nin güneydoğusunda şiddetlenirken IŞİD’in merkezin dış mahallelerine kadar girdiği bölgedeki kaynaklar tarafından aktarıldı. Kobane kuşatmasından hemen sonra Suriye’de de IŞİD’e karşı hava saldırıları başlatan ancak Kobane’deki operasyonu zayıf kalan ABD liderliğindeki koalisyon, dün YPG güçlerine havadan destek verdi. Gündüz cihatçı örgüte karşı çok sık saldırılarda bulunmayan koalisyon, IŞİD’in korkutan ilerleyişi sonrasında dün hava saldırılarını gün ışığında gerçekleştirdi. Kobane’nin 4 kilometre güneydoğusundaki örgüte karşı yapılan saldırılarda çok sayıda militanın öldürüldüğü bilgisi de geçildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkililerinden Rami Abdulrahman da saldırıların oldukça etkili olduğunu vurgulayarak, “Kürt güçler ölü militanları gördüklerini rapor ediyorlar” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DEN DE İZLENİYOR
IŞİD militanları saldırılarını özellikle Kobane’nin güneyinde yoğunlaştırırken Suriye tarafından yükselen dumanlar Türkiye’den de rahatlıkla görülüyor. Türkiye tarafındaki sınır hattı boyunca kendileri için belirledikleri alanlardan çatışmaları izleyenler ise evlere isabet eden havan mermilerinin oluşturduğu tahribat ve yükselen dumanları birbirine gösteriyor. Kazıkan köyüne kadar ilerleyişini sürdüren terör örgütü IŞİD, YPG güçlerinin kontrolündeki Zorava bölgesindeki mevzileri almak için de batıdan yaptığı saldırıları sürdürüyor. YPG’nin cephe komutanlarından Newroz Kobane de ANF’ye yaptığı açıklamada IŞİD’in son günlerde doğu cephesine ağırlık verdiğini vurgulayıp, “Doğu cepnesinde IŞİD’in saldırı noktaları Türkiye’ye yakın olduğu için avantaj sağlıyorlar. Akşam saatlerinden itibaren Türkiye, sınır hattında elektrik kesintisi yaparak IŞİD’e kamuflaj imkânı sağlıyor. Doğu cephesi ayrıca bizim için çok elverişli bir bölge değil. Bu nedenle de IŞİD saldırılarını buraya yoğunlaştırıyor” diye konuştu.

***

İngiltere ilk kez operasyonda

İngiltere Hava Kuvvetleri, IŞİD hedeflerine yönelik Irak’taki ilk hava saldırısını gerçekleştirdi. Bugüne kadar sadece keşif uçuşu yapan uçaklar, İngiltere Parlamentosu’nun geçen cuma günü operasyona onay vermesinden sonra cihatçı örgüte ait iki hedefi vurdu. Irak’ın kuzey batısında bulunan Kürt askerlere yapılan saldırıya yardım etmek amacıyla iki Tornada jeti kullanılırken, Britanya Savunma Bakanı Michael Fallon yaptığı açıklamada hedef alınan noktalar arasında silah yüklü araçlar ve ağır silahların bulunduğu bir mevzi olduğunu söyledi.

***

IŞİD, 9 Kürt’ün kafasını kesti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye’nin Türkiye’ye 3 kilometre mesafedeki bir Cerablus kasabasında üçü kadın dokuz Kürt savaşçıyı infaz ettiği ve kadınların kafalarını kestiği öne sürüldü. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, söz konusu olay önceki gece Gaziantep’in Karkamış köyüne 3 kilometre mesafede olan ve bir süredir IŞİD’in kontrolünde bulunan Cerablus’ta meydana geldi.

Örgüt, öldürülen Kürt savaşçıların Kobane’de yoğunlaşan çatışmalar sırasında kaçırıldığı bilgisini verdi. IŞİD militanları, beton bir kaldırım üzerinde görülen üç kadın kafasının fotoğraflarını da sosyal medyada yayımladı. Ancak fotoğrafların gerçekliği henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanamadı.