IŞİD'in, Kürtlerin genel merkezleri dahil Kobane’nin yüzde 40’ını kontrol ettiği öne sürülürken, kasabanın düşmesi halinde Srebrenitsa’ya benzer bir soykırım yaşanabileceği belirtildi.

'Kobane düşerse ikinci Srebrenitsa olur'

Radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobane’nin yüzde 40’ını kontrol ettiği öne sürülürken, Birleşmiş Milletler bölgede Srebrenitsa’ya benzer bir soykırım yaşanabileceği uyarısında bulundu.

'GENEL MERKEZ ELLERİNDE'
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken, Kobane’nin yüzde 40’ında IŞİD geri kalan yüzde 60’ındaysa Kürt güçlerin hakim olduğunu belirtti.

Örgütün tüm bölgeyi ele geçirme gibi bir riskin küçümsenmemesi gerektiğini kaydeden Blinken, “Herhangibir kara kuvveti olmadığından ne olacağını bilemiyoruz. Sadece hava operasyonuyla IŞİD’in kasabayı ele geçirmesini engellemek zor olacak” dedi.

Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen İnsan Hakları Gözlemevi de IŞİD’in ilerleme kaydettiğini doğruladı ve örgütün ‘güvenlik mahallesi’ olarak da bilinen merkezi idari bölgesini de ele geçirdiğini ifade etti. Bu bölge Kürtlerin genel merkezleri olarak biliniyor.

'KOBANE, SREBRENİTSA'YLA AYNI KADERİ PAYLAŞABİLİR'
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Kobane’nin düşmesi durumunda Srebrenitsa’yla aynı kaderi paylaşacağı uyarsında bulundu.

1995 yılında 8 binden fazla Müslüman Bosna’nın bu kasabasında Sırplar tarafından katledilmişti. Yakın tarihin en korkunç katliamlarından biri olarak anılan olay Avrupa için bir utanç kaynağı olmuştu.

Staffan de Mistura, “Eğer Kobane düşerse savaşçılardan ayrı olarak belki de 12 binden fazla insan katledilebilir” dedi.