Sanatçılar kuruml

DENİZ GÖKÇE / Sanatçılar kurumlarına ve sanata bir kez daha sahip çıktı. Devlet Tiyatrosu çalışanları, tiyatro meslek örgütleri, özel ve Şehir Tiyatroları çalışanları, 29 Ağustos’ta imza kampanyası başlatacak. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Lemi Bilgin'i görevinden almasıyla, tiyatro sanat yönetimindeki üst düzey istifalarla başlayan kriz devam ediyor.

Önceki gün yeni atanan müdürlerin de istifası etmesi kurumda sorunun sürdüğünü gösterdi. Devlet Tiyatroları sanatçıları, 29 Ağustos’ta ortak bir eylem düzenleme kararı aldı. Devlet Tiyatrosu çalışanları, tiyatro meslek örgütleri, özel ve Şehir Tiyatroları çalışanları, pazartesi günü saat 16.00’da İstanbul Taksim AKM önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapacak. Tiyatrocular, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili kurum, kuruluş-kişilere gönderilmek üzere Türkiye genelinde bir imza kampanyası da başlatacak. Sanatçılar önceki gün yaptıkları toplantıda şu kararları aldı:

1) Hiçbir koşulda çalışanlar siyasi müdahaleyi kabul etmeyecekler, yönetim kadroları çalışanların inisiyatifiyle belirlenecek bir düzenlemeye geçene kadar dirençlerini sürdürecekler.

2) Hazırlanacak metin kamuoyuna, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili, kurum, kuruluş ve kişilere gönderilmek üzere Türkiye’de imzaya açılacak.

3) 29 Ağustos pazartesi günü saat 16.00’da AKM önünde tüm DT çalışanları, meslek örgütleri, kardeş kuruluşlar, özel tiyatro ve şehir tiyatroları çalışanları ve tiyatroseverlerin katılımıyla basın açıklaması yapılacaktır.''

Bu arada Bakan Koç'a tepki olarak oyun yazarı ve Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Cuma Boynukara, Devlet Tiyatroları repertuvarındaki oyunlarını geri çektiğini açıkladı. Boynukara, "Atilla Koç, Devlet Tiyatroları üzerindeki kararını gözden geçirip geri alana veya istifa edene kadar, Devlet Tiyatroları genel repertuvarında bulunan Cuma Boynukara oyunları, değil sahnelenmek, akıldan bile geçirilmesin'' dedi.

Devlet Tiyatroları ile ilgili bir kitap yazan sanatçı Can Gürzap ise Bakan Koç'a yazdığı açık mektupta, Koç'un kendisine ''Beni neden bu makama getirdiler? Çok kültürlü bir kişi olduğum için mi? Tiyatroyu, operayı, baleyi çok iyi bildiğim için mi? Müzik konusunda engin bir bilgiye sahip olduğum için mi?'' sorusunu sormasını önerdi. Gürzap'ın mektuptaki yanıtını ise ''Hayır! Parti içi dengeler nedeniyle orada bulunmaktasınız Sayın Koç'' oldu. Gürzap, mektubu ''Sizden ricam 'Burada ne işim var?' cevabını kendiniz vermeye çalışın'' sözleriyle bitirdi.

BİLGİN: İDDİALAR GERÇEK DIŞI
Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Lemi Bilgin, yürütülen soruşturma raporu sonunda görevden alındığı iddiaları konusunda, ''Kişilik haklarıma ağır saldırı teşkil eden mesnetsiz iddialar gerçek dışıdır Bu haksız suçlamaları tarafıma yükleyen sorumlular hakkında her türlü yasal yollara başvuracağım” dedi.

Öte yandan istifa eden genel müdür yardımcıları Sabri Özmener ile Tamer Levent'in istifaları kabul edildi. Bu görevlere sanatçı Tayfun Orhon ile halen APK Dairesi Başkanı olan Kerim Göksu getirildi.

‘Başhekim yerine hemşire atanmaz’
Lemi Bilgin’in görevinden alınmasının ardından başlayan tepkiler her gün büyüyerek devam ediyor. Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Münir Canar " Ne yazık ki başa gelen yeni müdür bu nitelikleri taşımıyor. Bir hastaneden Başhekim görevinden ayrıldığı zaman yerine hemşire atanamaz. Her mesleğin ayrı bir kutsiyeti vardır.'' dedi.Münir Canar’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

Son gelişmelerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Lemi Bilgin’in sezon başı gibi bu kadar yanlış bir zamanda görevden alınması bir yana yerine getirilecek kişinin aynı liyakatte birinin olması gerekiyordu. Bakanlığın görevi aynı niteliklere uygun sanatçı ları başa getirmektir. Kültür Bakanlığı’nın Devlet Tiyatroları’ nı yükseltecek bir müdür atamalıydı. Lemi Bilgin gibi, bu mesleğe saygısı, bilgisi, yeteneği, kariyeri olan, Devlet Tiyatroları’na ve topluma örnek olacak birinin getirilmesi gerekiyordu. Bir hastanenin Başhekimi emekli olduğunda ya da görevinden ayrıldığında yerine hemşire atanmaz. Herkes her şeyi yapamaz. Herkes işini yapmalı.

DT çalışanlarının tepkisini bekliyor muydunuz?
Kültür ve Turizm Bakanlığı bu sese kulak verip bir çaresine bakmalı. Yetkili kişiler artık bir şeyler yapsın, durum gitgide karışıyor. Devlet Tiyatroları’ nın gidişatı hiç iyi değil.

TRT Radyosu çalışanları da eylemde
 AKP Hükümeti'nin özelleştirme kapsamına koyduğu yerlerden olan TRT İstanbul Radyosu çalışanları Harbiye’deki radyonun önünde bası n açıklaması yaptı. Açıklamaya, Nejat Yavaşoğulları, Sumru Yavrucuk, Sunay Akın ve Genco Erkal gibi birçok sanatçı da destek verdi. İstanbul TRT radyosu'nun özelleştirilmesine tepki gösteren TRT radyo çalışanları ve sanatçılar yaptı kları basın toplantısıyla TRT İstanbul radyosunun özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini söylediler. 20 senedir İstanbul Radyosunda görev yapan Mustafa Sağyaşar, kentlere kimliğini veren yapıları n olduğunu belirterek,''Siz bunları 'modası geçti'' deyip dozerlerle yıkamazsınız. Çünkü onların simgeleri vardır'' şeklinde konuştu.