Kocaeli'de yaşayan LGBTİ bireyler ve cinsiyet ayrımcılığı karşıtları "Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi"ni kurdu

Kocaeli'de LGBTİ İnisiyatifi kuruldu

SİMGE ÖZEL

Kocaeli'de yaşayan LGBTİ bireyler ve cinsiyet ayrımcılığı karşıtları "Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi"ni kurdu. İnisiyatifin kurulduğu yayınlanan deklarasyonla duyuruldu.

İnisiyatifin ilk etkinliği İzmit Halk Eğitim Merkezi'nde 15 Kasım'da saat 18.30'da "Benim Çocuğum" belgeseli gösterimi olacak. İnisiyatif, sol yapı, dernek ve sendikalardan destek buldu.

Ayhan AKMAZ: Kocaeli Üniversitesi'nde okuyorum. İnisiyatifi kurmak için çalışmalara 2 yıl önce başladık. 2 yıl önce İzmit merkezde "Eşcinsellik yasaklansın, zina suçtur" yazan  bir Anadolu Gençlik Derneği  (AGD) pankartı gördük. Arkadaşlarımızla bu pankartı indirdik. Polis sözlü müdahalede bulundu. Gerekçemiz çok açıktı. Nefret cinayetlerini meşrulaştırdığını düşündük. O gün Kocaeli'nde böyle bir örgütlenmeye ihtiyaç duyduğumuzu anladık. Kişisel olarak bu konuya ilgi duyan yakın çevremizle görüştük. Zorlu bir toparlanma süreci geçirdik. Yerelde yaşayan arkadaşlarımız mahalle baskısından dolayı ilk süreçte çok aktif olamadılar. Bu zamana kadar bireysel çalışmalar yaptım. Kitlesel eylemlere gökkuşağı bayrağımla çıktım. Okyanus Efe intiharından sonra çeşitli demokratik örgütlerle Kocaeli'de ilk kez bu gündemle sokağa çıktık. İlerleyen süreçlerde daha geniş toplantılar alarak kurumsallaşmayı başlattık.

Pankart olayından sonra AKP'li Kartepe Belediyesi öncülüğünde "Eşcinsellik Yasaklansın" adıyla imza kampanyası başlatıldı.
Hedefimiz öncelikle yaşadığımız yer olan Kocaeli'de daha sonra tüm ülke ve dünyada homofobi, transfobi ve bifobiye karşı mücadeleyi büyütmektir.

Başak: Kocaeli Üniversitesi'nde okuyorum. Ailemle yaşıyorum. Kocaeli'de eşcinsel olan bir tek ben varım sanıyordum. Yalnız olduğumu düşünüyordum. İstanbul'a sık sık toplantılara gidiyordum. Ailemden cinsel yönelimim kaynaklı bir tepki görmedim. Buradaki oluşumun aktif bir bileşeniyim. Yakın bir zamanda tanımadığım kişilerce arabamın camı taşlandı. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu şehirde ve her yerde var olduğumuzu kabul edecekler.

Atakan: Çorum'luyum. Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenciyim. Çorum'da lisedeyken "Yeni Anayasa Nasıl Olmalı?'' adlı bir makale yazdım. Okul yarışmada birincisi olmasına rağmen yazımı ilçe kuruluna yollamadı. Makalemde LGBTİ haklarının güvence altına alınmasından bahsetmiştim. Okul müdürüne sorduğumda, "Makalende 'İbnelerden bahsetmişsin, bu yüzden yarışmaya yollamadık" dedi. Bu benim kırılma noktam oldu.  
LYS'den bir ay önce dershaneme doğru giderken, beni sık sık gören bir erkek beni yoldan çevirerek "Sen ibne misin?" dedi, cevap vermeyip yoluma devam ettim. Tekrar kendine çevirerek, "En kısa zamanda Çorum'dan git, yoksa seni burda yaşatmayız" dedi. Bu  tacizler beni engelleyemedi. Bugün Kocaeli'de bunun mücadelesini veriyorum.

Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi deklarasyonu:

Vardık, varız, varolacağız! Özgürleşene dek mücade için alanlardayız!

Bizler Kocaeli'nde yaşayan, çeşitli meslek gruplarında çalışan, farklı yaşam tarzlarına sahip, farklı kültürlerden gelen , ancak aynı problemin sıkıntılarında kesişmiş ve bu problemler karşısında bir mücadele yöntemi benimsemiş Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel, İnterseksüel ve cinsiyet ayrımcılığını insanlık onuruna yakıştıramayan bireyleriz. Bu topraklarda insanlığın varlığından bu yana hayat bulduk ve bulmaya devam ediyoruz.

Bu bağlamda tarih boyunca işkencelere maruz kalmış, lanetlenmiş ve yaşaması suç sayılmış olan bizler, LGBTİ mücadelesini büyütmeye ve yaşam alanlarımızı özgürleştirmeye karar verdik. Bunun için hep beraber bir adım attık ve çeşitli buluşmaların ve toplantıların ardından yaşam alanımız olan Kocaeli'de bir LGBTİ inisiyatifi kurma fikrinde bütünleştik. Şimdi örgütlü ve daha güçlüyüz, haykırıyoruz; farkına varın burdayız ve gitmiyoruz!

Kocaeli LGBTİ inisiyatifi nedir ve neleri hedefler?

Kocaeli LGBTİ inisiyatifi, LGBTİ bireylerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir unsuru olarak Kocaeli şehrinde faaliyet yürütür. İnisiyatif, LGBTİ hakları ve ayrımcılık konusunda duyarlı, konunun önemini bilince çıkarmış, çevresini bu yönde değiştirme iradesine sahip olan ve olmayı hedefleyen LGBTi bireylerin ve ayrımcılık karşıtlarının mücadele örgütüdür.

Hiçbir siyasi partinin/oluşumun bir kolu olmayan Kocaeli LGBTİ inisiyatifi, içerisinde örgütlü ve bağımsız bireyleri barındırır, LGBTİ ve ayrımcılık karşıtı dernek ve oluşumlar inisiyatife dahil olabilir.

İnisiyatifin, toplumun diğer ekonomik, sosyal, kültürel tabakalarına ve sınıflara karşı olan tutumu eşitlik ve özgürlük bağlamındadır. İnisiyatif enternasyonalist, ayrımcılık karşıtı ve ilerici unsurları bünyesinde barındırır.

Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, heteroseksizm, homofobi, transfobi ve bifobinin ortadan kaldırılması, nefret suçlarının ve cinayetlerinin engellenmesi, teşhir edilmesi ve protesto edilmesine, faşizme ve militarizme karşı mücadeleye öncelikli önem vemektedir. Bu sebepledir ki birlikte mücadele etmek amacıyla ortak bir irade oluşturduğumuzu ilan ediyoruz.

Ya hep beraber, ya hiç birimiz!

Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi