Sendikalaştıktan sonra Kod-29’la işten atılan ya da ücretsiz izne çıkarılan PTT işçileri direnişlerini 106’ncı gününde SGK İstanbul İl Müdürlüğü önüne taşıdı. İşçiler “İşçiye yapılan Kod-29 zulmünden patron kadar işçiye çıkarıldığını bildiren SGK de sorumludur” dedi.

Kod-29’dan SGK de sorumlu

EMEK SERVİSİ

Sendikalaştıktan sonra Kod-29’la işten atılan ya da ücretsiz izne çıkarılan PTT işçileri direnişlerini 106’ncı gününde İstanbul’da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önüne taşıdı. İşçiler “İşçilerin Kod-29’la açlığa mahkum edilmesinin sorumlusu sadece patronlar değil aynı zamanda bize işten çıkarıldığımızı bir mesajla bildiren SGK’dir” dedi.

Kimse sorumluluk almıyor

İşçilerden Ömer Keskin, uğradıkları haksızlığı aylarca anlattıklarını, alanlarda seslerini duyurmaya çalıştıklarını ancak muhatap bulamadıklarını belirtti. SGK ile görüşmeler de gerçekleştirdiklerini aktaran Keskin “SGK sorumluluğun kendisinde olmadığını söylüyor. Diğer kurumlar da sorumluluktan kaçıyor. Hep insanları öteliyorlar, oradan oraya sürüklüyorlar. Bu işler böyle yürümüyor, biz bunu anladık. Anayasa uygulanmıyor, SGK’nin Kod-29’dan çıkarması yasal oluyor da bizim yaptığımız mı yasal olmuyor. Bizim sabrımız taşmak üzere. Haklarımızı almadan buradan ayrılmayacağız” dedi. Keskin 106 gün boyunda PTT’nin Sirkeci’de bulunan İstanbul İl Müdürlüğü önünde direndiklerini ancak hiçbir muhatap bulamadıklarını hatırlattı.


Kiramı, çocuklarımın masrafını SGK ödesin

İşçilerden Burhan Tan ise patronların Kod-29’la işçi kıyımı yapmasına SGK’nin de ortak olduğunu belirtti. Tan “Bugün direnişimizin 106’ncı gününde İstanbul SGK İl Müdürlüğü önündeyiz. Bu bizim için önemli. Çünkü patronların işçilere karşı kullandığı Kod-29’la işçiyi çıkarırken bunlara ortak olan da SGK. İşçiye Kod-29 la işten atıldığını mesaj atarak bildiren kurum SGK” diye konuştu.

Kod-29’la gelirini kaybettiğini ve ekonomik sorunlar yaşadığını vurgulayan Tan şunları söyledi: “Hem işçiyim hem de sendika yöneticisiyim. Benimle birlikte Kod-29’la çıkarılan 177 bin işçi var. Benim kiram aylık bin 500 lira. Faturalarım, çoluğumun çocuğumun masrafları var. Ben ihtiyaçlarımı karşılayamıyorsam SGK karşılayacak.”

Tan bütün Kod-29 mağduru işçileri SGK önüne direnişe davet etti.

Yeni düzenleme de patron yanlısı

PTT-Sen Genel Başkanı Halit Büyük ise şöyle konuştu: “Arkadaşlarımız Kod-29’la işten atıldı. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldılar. Arkadaşlarımız da bunu protesto için SGK önüne gittiler. Kod-29’la arkadaşlarımızın yaftalanmasında PTT kadar SGK de sorumludur. Kod-29’la işten atmaların SGK tarafından denetlenmesi lazım. Bu arkadaşlarımızla ilgili tutulan tutanak var mı, savunmaları alınmış mı, denetim yapılmış mı? Kod-29’la ilgili düzenleme yapıldı ama işçi için değişen şey yok. Düzenleme yine patron yanlısı. Bunun için bütün işçi arkadaşlarımızı direnişe davet ediyoruz.”