Köfteci Sait Usta, Karateci Hasan Abi: Bir mahalle hikâyesi

BURAK ABATAY @abatayburak

İstanbul... En doğusundan en batısına 20 milyona yakın insanın yaşadığı devasa bir hikâye. Binlerce mahallesiyle sahip olduğu birbirinden taban tabana zıt sosyal, kültürel, politik, ekonomik, dini, mezhepsel farklılıkları bütünen yaşayışları da birbirinden ayırmış durumda. Gideceğiniz herhangi iki farklı mahalle, herhangi iki farklı semt ya da ilçe size çok farklı şeyler vaat edebilir.

Bu tarihsel ve kültürel zenginlik, şehrin kaldırımlarında yürüyen insanlarının anlatacağı hikâyelerde hayat buluyor.

Gazi Mahallesi de şehrin bilinen, tanınan ama siyasilerce çoğunlukla reddedilen mahallelerinden. Yaşadığı onca acıyla, onca kanlı olayla beraber Gazi, gecekondularının içerisinden büyüttüğü sayısız hikâyeyle ormanın ve gölün kenar başında bizlere selam veriyor.

Kısa sayılmayacak bir süredir de meraklıların bildiği bir proje sosyal medya ağlarında takipçileriyle buluşmaya devam ediyor. ‘Kondular’ adı verilen ve Gazi Mahallesi’ndeki gecekondu hayatlarını işleyen dizi belgesel, bu hayatlardan insan kesitlerini bizlerle buluşturuyor.

Sürmeli Dayı, Karateci Hasan Abi, Köfteci Sait Usta ve diğerleri... 10 bölümü yayımlanan Kondular’da mahallenin insanları, hem kendi hayatlarını hem de Gazi’nin kendi kimliğini çok güzel sözlerle ifade ediyor. Projenin yaratıcısı Sinan Akkuş, İstanbul Üniversitesi Sinema bölümünde eğitim görmüş genç bir sinemacı. Akkuş ile Gazi kondularında buluştuk. Kendisine neden böyle bir projeye başladığını sordum ve o da anlattı. Birbirinden kıymetli insan hikâyelerini sunduğu proje hakkında Akkuş, doğup büyüdüğü mahallenin hikâyelerini yapabileceği en güzel şey olan sinemayla anlatmak istediğini söyledi.

Akkuş’a dizi belgeselin sinematografik olarak da gayet başarılı çalışmalar olduğunu söylediğimde yaptığı işin sinemanın özellikleri taşımak zorunda olduğunu ve haberciliğin dışında sinemayla iç içe geçen bir ürün haline gelmesini önemli bulduklarını aktardı. Video röportajlarda belirli bir metin üzerine gitmediğini aktaran Akkuş, “Kişiyi spontane bir şekilde filme alıyorum. Anlatabildiklerini anlat, diyorum. O anlamda çok fazla detayları içermiyor olabilir. Ama kendi doğallığını koruyor” diyerek kendi yöntemini anlattı.

Kâh Köfteci Sait Usta’nın yaşam koşullarını dinliyoruz kâh mahalle çocuklarının adımlarını izliyoruz. Kurgusundan ışığına, sesinden görüntüsüne Akkuş işi tek başına yapıyor. Ama Gazi’de arkadaşlarının da ona yardımcı olduğunu aktarıyor. Özellikle de çekimi yapılacak kişinin belgesele konu olması için ikna noktasında.

Projeyi başarılı ya da başarılı bulmama kıstasının nasıl olabileceğini Akkuş’a soruyorum. O şu cevabı veriyor: “Herhangi bir sanat eserinin yaşananları, gerçek hayatları tamamıyla ortaya koymasına ihtimal yok. Bu sebeple bu Kondular dizi belgeselinin de Gazi Mahallesi’ndeki gecekondular içerisinde yaşantılara dair genel bir tablo çizdiğini söylemek mümkün.”

Kondular hikâyesinin şu ana kadar YouTube kanalı ve Facebook sayfasında 10 bölümü yayımlandı. Mahalle insanlarının video röportajları olan bu 10 bölümün yanı sıra kısa filmler ve canlı müzik performansları da var. Projenin ne zamana kadar süreceği konusunda Akkuş, “yansıttığımız insanların çeşitliliği ve zenginliği bizi ikna ederse anca o zaman bitirebilirim. İnsanları ikna etmeye çalışıyoruz” diyor. Gazi’yi göz önüne aldığımızda anlaşılan epey daha Kondular bölümlerini izleyebileceğiz.

Kondular bize online olarak izleyebileceğimiz başarılı hayat hikâyelerini ve de Türkiye’de eşi çok az olan bir türü, belgesel diziyi aktarıyor. Umarım ömrü uzun ve anlatacağı hayatlar bol olur.