Oğlunu beyin tümörü nedeniyle kaybeden Gazeteci Kemal Yücel, bisikletle Adana’dan İstanbul’a yola çıktı. Yücel, ‘Her pedal bir umut olsun’ diyerek lösemi hastası çocukların hayata tutunmasına katkı sunmak istiyor

Kök hücre için pedallıyor: Her pedal bir umut olsun

OKTAY EVSEN

Adana’da 6 yaşındaki oğlu Ali Utku Yücel’i beyin tümörü nedeniyle kaybeden gazeteci Kemal Yücel, “Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği” adına kök hücre ve organ bağışına dikkat çekmek için bisikletle Adana’dan, İstanbul’a gidiyor.

Amaç, çocukların hayata tutunabilmesi
Gazeteci Yücel, yolculuğunun Ankara durağında amacını ve yolculuk sırasında yaşadıklarını BirGün’e şöyle anlattı:
“Lösemi hastası çocukların yaşama tutunabilmesi amacı ile ‘Her pedal bir umut olsun’ diyerek Adana’dan yola çıktık. İlk durağımız Niğde Ulukışla oldu. Burada gece gördüğüm insanlara kök hücre bağışını ve önemini anlattım. Ertesi gün belediye önünde Kızılay aracı hazır olacaktı. Alana gittiğimde gördüğüm 40 kişi orada bekliyordu. Çoğunluğu gece konuştuğum insanlardı. Çevresindeki insanlara haber vermişlerdi. Yapmış olduğumuz çalışmanın kulaktan kulağa yayılmış olması, ilk gün için oldukça moral verici oldu. Bölgedeki kaymakam ve belediye başkanı da destek verdi. Böylelikle donör sayımız da arttı. Daha sonra Niğde ve ardından Kayseri’ye doğru pedal çevirmeye başladım. Niğde-Kayseri yolunda meyve sebze satışı yapan esnafların yanında mola verdim. Sohbet sırasında bir esnaf eşini 20 yıl önce kan kanserinden kaybettiğini ağlayarak anlattı ve ‘20 yıl önce böyle bir hareket olmuş olsaydı belki de eşim yaşıyor olacaktı’ dedi. Yollarda pedalladıkça, molalardaki yaşam öykülerini dinledikçe yaptığımız etkinliğin ne kadar yaşamsal olduğunu bir kez daha hissettim. Rota üzerindeki şehirlerde tedavi gören başta lösemi hastası olmak üzere diğer servislerde tedavi gören çocukları ziyaret ederek, vermiş olduğumuz hediyelerle gözlerinde tebessüm olabildim. Yine bu şehirlerde kök hücre ve kan bağışı kampanyaları gerçekleştirdik. Şu ana kadar üç bini aşkın yeni donör kazanımı sağladık. İstatistiklere göre 20 bin donörden bir eşleşme sağlanırken, yapılan yeni kampanyalar sayesinde bu rakam 700 donörden bir eşleşmeye kadar yükseldi. Bu da hayata tutunacak çocuklarımızın sayısında umut verici bekleyişe neden oluyor. Amacımız kampanyaları büyüterek yeni donör kazanımları elde etmek.”

10 Ekim’de İstanbul’da
Dün Ankara’dan ayrılan Yücel, 10 Ekim Salı günü İstanbul’da olmayı planladığını bildirdi. Tüm bisiklet severleri, bisiklet gruplarını, duyarlı yurttaşları lösemi hastası çocukların hayatlarının kurtarılmasına destek olmak için Kadıköy Meydanı’na beklediğini ifade eden Yücel’in yolculuğu https://www.facebook.com/mavicocukutkudernegi/ adresinden takip edilebiliyor.