Kolin, Sığacık’ı da yok etme peşinde!
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde beşli çeteden Kolin’in bünyesindeki bir şirketin işlettiği Teos Yat Limanı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘kapasite artışı’ başvurusunda bulundu. Proje için bugün çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkın toplantısı düzenlenecek. Bölge halkı ise projeye tepkili.

Söz konusu limanın işletme hakkı, TEOS Marina İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 12 Ocak 2007 tarihinde ‘yap-işlet-devret’ modeliyle devredildi. Bakanlığın kapasite artışı talepli başvurusunda, 404 yat kapasiteli liman büyütülmek isteniyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, 18 bin 84 metrekarelik alanın limana eklenmesi planlanıyor. Mevcut dalgakıranın çevresinde 11 bin 258 metrekare dolgu yapılacak, ayrıca 6 bin 825 metrekare ‘yüzer yapı’ eklenecek. Bölgeye bir de 40 odalı bir otel inşa edilecek. Projenin maliyeti ise 40 milyon 307 bin TL.

RANTA KURBAN EDİLECEK

Seferihisar Demokrasi Platformu’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, limanın kapasitesinin artırılmasıyla ayrıcalıklı bölge oluşturulacağına dikkat çekildi. Yatların atıklarıyla denizin aşırı derecede kirleneceğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Deniz doldurulacak, yapılacak dalgakıranlarla Sığacık balıkçılarının denize açılmaları zorlaştırılacak, Sığacık ranta kurban edilecektir. Akıntının çok zayıf olması, körfez kirliliğini kalıcı yapacak, aşırı koku etrafa yayılacak, denizdeki canlı yaşamı sona erecek, bir süre sonra Sığacık, bugünkü özelliklerini, güzelliklerini ve değerini kaybedecektir. Dolaysıyla çevre esnafı da ekonomik açıdan ciddi anlamda olumsuz etkilenecektir.”

TSUNAMİ HATIRLATILDI

Açıklamada, 30 Ekim 2020’de Ege Denizi'nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Sığacık’ta tsunami oluştuğu hatırlatılarak, şu uyarılarda bulunuldu: “30 Ekim depreminin yarattığı tusunami henüz belleklerimizden silinmedi. Benzeri bir depremle oluşacak tsunami dalgaları, kurulacak dalgakıranlarla doğrudan Sığacık’ın içerisine yönelecek ve çok daha büyük tahribatlar ve facialara yol açacak. Üstelik bu bölgede aktif fayların varlığı da bilinmekte. Hazırlanan ÇED raporu, özetlediğimiz bu sorunlara hiç değinmemekte, marina kapasitesinin artırılmasını bir müjde gibi sunmakta. Oysa bu marina halka bir katkıda bulunmayacak, marina içerisinde kurulacak marka alışveriş mekânlarını büyütecek. Marinanın içine yapılacak otel, restoranlar bölge ekonomisine ve halka hiçbir katkı sağlamayacak.”