Kolombiya'da devlet başkanlığı seçimini muhafazakâr politikacı İvan Duque kazandı. Duque, ülkeyi 7 Ağustos'tan itibaren 2022 yılına kadar yönetecek

Kolombiya'da devlet başkanlığı seçimini sağcı aday İvan Duque kazandı

Kolombiya devlet başkanlığına muhafazakâr politikacı İvan Duque seçildi. Demokratik Merkez'in adayı Duque Pazar günü yapılan ikinci tur oylamayı yüzde 54'lük oy oranıyla kazandı. Solcu aday Gustavo Petro oyların yüzde 42'sini aldı.

Seçimlerin galibi Ivan Duque, ülkeyi 7 Ağustos'tan itibaren 2022 yılına kadar yönetecek. Duque'nin yardımcısı Martha Lucia Ramirez, Kolombiya tarihindeki ilk kadın Devlet Başkan Yardımcısı olacak.

Duque'nin diğer örgütlerle yapılan anlaşmaları gözden geçireceğini duyurmuş olması bakımından seçim sonucu son devlet başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Juan Manuel Santos için ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Mesleği avukatlık olan 41 yaşındaki İvan Duque, Kolombiya yakın tarihinin en genç devlet başkanı oldu. Marta Lucia Ramirez de Kolombiya'nın ilk kadın devlet başkanı yardımcılığına seçilmiş oldu.

FARC ADAY GÖSTERMEDİ

Seçim aynı zamanda uluslararası arenada memnuniyetle karşılanan barış süreciyle ilgili oylama niteliğini de taşımaktaydı. Duque, 2016 yılında FARC ile imzalanan barış anlaşmasında değişikliğe gidileceğini, ELN ile ise barış görüşmesi yapmayacağını duyurmuştu.

İvan Duque eski devlet başkanlarından Alvaro Uribe'nin çizgisini izliyor. Barış sürecine karşı çıkan Uribe 50 yılı aşkın süredir devam eden Kolombiya'daki kanlı anlaşmazlık sırasında acımasızca suç işleyen silahlı gruplarla işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Kolombiya'da devlet başkanlığı görevi iki dönemle sınırlı olduğundan Santos oylamaya katılamamıştı. Siyasi partiye dönüşen FARC devlet başkanlığı seçiminde aday göstermedi. FARC'ın eski lideri Rodrigo Londono Echeverri sağlığıyla ilgili nedenlerden ötürü seçime katılmayacağını duyurmuştu.

kolombiya-da-devlet-baskanligi-secimini-muhafazakar-ivan-duque-kazandi-476170-1.