Kolombiya'da FARC kalan silahlarını da teslim ediyor

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Kolombiya hükümetiyle yaptığı barış anlaşması kapsamında silahlarını kalan yüzde 60’ını bugün BM yetkililerine teslim etmeye başlayacak ve silahların teslimi 27 Haziran'da tamamlanacak.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos bu son aşamayı, "Ülkede barışı sağlamak için çok güzel bir haber" olarak tanımladı.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan barış anlaşması kapsamında FARC, önceden belirlenen takvime uygun olarak silahlarının kalan yüzde 60’ını bugün BM yetkililerine teslim etmeye başlayacak.

Konuyla ilgili Twitter’dan açıklama yapan Santos, teslim sürecinin 27 Haziran’da tamamlanacağını duyurdu.

"Bu güne kadar 5 bin 800 FARC üyesi sürece uydu, silahlarını bıraktı ve sivil hayata adapte olma sürecine başladı” diyen Santos, 26 geçiş noktasında toplamda 6 bin 934 FARC militanının silah bırakmasıyla barış sürecinin bu aşamasının tamamlanacağını belirtti ve ekledi:

"Kolombiya barış anlaşması, belki de tarihteki benzer örneklere göre en hızlı ve en verimli uygulamalardan biridir.”

“Hükümet de sözünü tutsun”

FARC ve hükümet arasındaki barış süreci FARC’ın silahsızlanması karşılığında toprak reformunun yapılması, FARC’ın siyasete katılımının sağlanması, yasa dışı uyuşturucu sorununa çözüm bulunması ve iç savaş kurbanların haklarının verilmesi ve Barış İçin Özel Yargılama Mekanizmasının işletilmesi başlıklarına dayanıyor.


Hükümet ile FARC arasındaki barış anlaşması 24 Kasım 2016’da imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında FARC sembolik olarak 140 silahını 17 Mart’ta, silahlarının yüzde 30’unu 7 Haziran’da ve kalan yüzde 30’unu 14 Haziran’da yine BM yetkililerine teslim etmişti.


FARC, adına Kolombiya hükümetiyle barış görüşmelerini yürüten başmüzakereci Ivan Marquez silahların teslim ederek verdikleri sözü tuttuklarını ve şimdi de sözünü tutma sırasının hükümette olduğunu söylemişti.


Ülkede 53 yıldır süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. (Fotoğraflı)