Kolombiya'da ordu gerillaları vurdu, FARC ateşkesi askıya aldı!

Kolombiya'da hükümetle FARC arasında geçtiğimiz yıldan bu yana yürütülen barış görüşmeleri, ordunun gerillalara karşı yürüttüğü operasyonda 26 gerillanın katledilmesi üzerine askıya alındı.

FARC, 2 yılı aşkın süredir devam eden barış görüşmelerine rağmen düzenlenen kapsamlı saldırı üzerine bir yazılı açıklama yayımlayarak, "Tek taraflı ilan çatışmanın dinmesi amacıyla insani bir jest edilen bu ateşkesi askıya almayı düşünmüyordul, ancak Santos hükümetinin tutarsızlığı bunu başardı" ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin en başından itibaren çift taraflı bir ateşkes talep edn FARC, ordunun dinmeyen baskısının sonuç alınmasını gecikdtirdiğini belirtmişti. FARC'ın açıklamasında yine de görüşmeleri süreceği duyurularak, "Çatışma ortamında diyaloğu, bunun bizim isteklerimizle çelişmesine rağmen sürdürmek zorundayız" dendi.

Kolombiya ordusu, 2 yıldır süren barış görüşmelerine rağmen, FARC gerillalarına karşı kapsamlı bir saldırı gerçekleştirdi. FARC üssüne yapılan saldırıda 26 FARC üyesinin öldüğü belirtildi. FARC, saldırıyı kınarken ateşkesi askıya aldığını duyurdu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Manuel Santos ise saldırıyı, “Gorgona saldırıları, uyuşturucu kaçakçılığı, haraç ve yasa dışı madenciliğe karşı güçlü bir eylem” olarak niteledi. Kolombiya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Devlet Başkanı Santos’un, 15 Nisan’da hava saldırılarının kaldığı yerden devam etmesi yönündeki çağrısı sonrası FARC’a karşı "ilk büyük darbenin indirildiği" belirtildi

Kolombiya’da barış görüşmeleri 2012’de başlamış ancak hükümet ateşkes ilan etmemişti.. FARC, geçtiğimiz yıl süreci güçlendirmek için tek taraflı ateşkes ilan etti ancak Nisan ayında orduya yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen bir saldırı sonrası Kolombiya Devlet Başkanı Santos, hava saldırılarına devam edilmesi yönünde talimat vermişti