Google Play Store
App Store
Kolombiya’da sol, sağcı iktidara karşı birleşti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da sol partiler, 13 Mart 2022'de yapılacak parlamento seçimlerine daha güçlü bir şekilde girmek ve sağcı Başkan Ivan Duque'nin sekteye uğrattığı barış sürecini devam ettirmek için bir araya geldi. “Tarihsel Pakt” adını verdikleri birlik, barış, ekoloji, eğitim ve halkçı sağlık politikalarını geliştirmeyi isteyen tüm yurttaşlara, sol siyasetlere ve sosyal hareketlere birlikte mücadele etmek adına çağrı yaptı.

Yurtseverler Birliği-Komünist Parti, Demokratik Alternatif Kutup, Yerli ve Sosyal Alternatif Hareket, Kolombiya İşçi Partisi, Demokratik Birlik ve Hepimiz Kolombiya’yız örgütlerinin bir araya gelerek kurduğu Tarihsel Pakt yaptığı çağrıda, sol güçleri iktidardan uzaklaştırmaya çalışan yozlaşmış bir sistemle karşı karşıya kaldıklarını belirttiler. Sosyalistler, seçimlere güçlü ve tutarlı bir program oluşturma ve ittifaka sağ siyasetler dışında tüm sol siyasetleri kapsayacakları konusunda ortaklaştılar.

ÜLKEDE DERİNLEŞEN KRİZ BİRLEŞTİRDİ

Tarihsel Pakt, iki buçuk yıllık yolsuzluklara batmış sağcı Ivan Duque hükümetinin ülkedeki yerel ve politik liderlere dönük suikastları seyretmeye, temel ekonomik ve sosyal sorunlarının kötüleşmesi nedeniyle siyasi kriz zamanında ortaya çıkıyor.

İttifak, Senato'da en az 55, Alt Meclis'te de 86 sandalyeye ulaşmayı hedefliyor. Hedefledikleri sandalye temsiliyeti, kongrede kendi gündemlerini belirlemelerine olanak tanıyacak.

SAĞCI HÜKÜMET YOKSULLUK VE ŞİDDET GETİRDİ

2016 yılında hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) arasında 50 yıllık savaşı sonlandıran “barış anlaşması”, Küba'da uzun süren müzakerelerin ardından Kolombiya'nın başkenti Bogota'da eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Londono tarafından imzalanmıştı. Ancak ülkede, barış anlaşmasından bu yana, silah bırakan eski FARC savaşçıları, yerli toplulukların haklarını savunan halk liderleri ve eylemciler uzunca süredir suikastlerin hedefi oluyor.

Sağcı Ivan Duque hükümeti, iktidara geldiği 2017 yılından itibaren yerli halk, insan hakları aktivistleri ve eski FARC gerillalarına yönelik artan cinayetleri önlemekte yetersiz kaldığı neoliberal politikalar nedeniyle yoksulluğu artırdığı yönünde eleştirilerin odağında yer alıyor.