Kolombiya’da solun ortak adayı Petro pazar günkü başkanlık seçiminin favorisi. Yurtseverler Birliği Partisi’nden Sanchez, Kolombiyalıların artık sistemin değişmesini istediklerini kaydetti.

Kolombiya sol değişime hazır

Umut SERDAROĞLU

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da pazar günü ülke tarihinin en önemli başkanlık seçimlerinden birisi gerçekleştirilecek. İlk kez bir sol adayın ülkenin başına geçme ihtimali var. ABD’nin Güney Amerika’daki sadık müttefiklerinden Kolombiya’da ilerici sol güçlerle, toplumsal muhalefetin kurduğu Tarihsel Pakt’ın adayı Gustavo Petro anketlerde yüzde 37,9’la önde görülüyor. Petro’nun seçilmesi halinde Francia Marquez de ülkedeki ilk siyah kadın başkan yardımcısı olacak. Petro, mevcut rejimin kurduğu Kolombiya İçin Ekip koalisyonunun sağcı adayı Fico Gutierrez, Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Birliği adayı Rodolfo Hernandez, Umut Merkezi koalisyonu adayı Sergio Fajardo ile yarışacak.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 40 yıllık silahlı mücadelenin ardından silah bırakarak parlamentoya girdiği ülkede, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ise seçim için geçici ateşkes ilan etti.

Ekonomik krizin vurduğu ülkelerin başında gelen Kolombiya’da sağcı Ivan Dugue hükümetinin icraatları Kolombiyalıları solun adayına yöneltiyor. Neoliberal politikaların sınıfsal uçurumu derinleştirdiği ülkede artan temel gıda fiyatlarına ve vergi formu tasarısına karşı geçen aylarda haftalar süren kitlesel eylemler gerçekleştirilmişti. Tarihsel Pakt’ın bileşenlerinden Kolombiya Yurtseverler Birliği Partisi’nden Bogota Konsey Üyesi Heidy Sanchez seçim sürecini ve Petro’nun şansını BirGün’e değerlendirdi.

KRİZ BÜYÜK ETKEN

Solun ilk defa bu kadar başkanlığa yaklaşmasına ve güçlü bir görüntü çizmesinde ülkedeki krizlerin etkili olduğunu aktaran Sanchez, “Ülkede değişim fikrine yönelik toplumsal istek büyüyor. Son on yılda aynı ekonomi planını işleyen başkanlar tarafından yönetildik. Pandemi ve mevcut Başkan Iván Duque’ün neoliberal ekonomi politikalarından dolayı yoksulluk görülmemiş seviyelere yükseldi. Bu da halka artık değişim zamanının geldiğini göstermiş oldu” dedi.

kolombiya-sol-degisime-hazir-1020870-1.
Heidy Sanchez

Tarih boyunca sağ partilerin baskın olma nedenlerine değinen Sanchez, FARC ve ELN gibi Marksist gerilla örgütleriyle on yıllarca süren çatışmaların buna hizmet ettiğini vurguladı. Sanchez, “Kolombiya’da sağın uzun yıllardır ülkenin başında olmasının temel sebeplerinden biri halkı aldatmaları, sorunları kamufle etmeleri. Ülkedeki tek sorunun FARC ve ELN gibi Marksist gerilla örgütleriyle savaşmak olduğunu aşıladılar. Halka bu savaş politikalarını dayattılar. Ancak FARC ile barış anlaşması imzalandıktan sonra tek amaçlarının solun alternatif bir hükümet kurmasını engellemek olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Devrimci, sosyalist bir ideolojinin ülkeye aşılanmasına karşı, ABD’nin de sıklıkla ülkeye müdahalede bulunduğunu kaydeden Sanchez, “ABD, yıllardır Castro ya da Chavizmin Kolombiya’da yayılmasını önlemek için etkili rol oynadı. Bu yüzden devrimci ideolojilere yönelik ortaya atılan yalanlar ve yönlendirilen muğlak fikirlerle sağ parti iktidarının uzun yıllar Kolombiya’nın başında kalmasına yol açtı” diye konuştu.

Eski Başkan Andres Pastrana’nın ‘Kolombiya Planı’ olarak adlandırılan, uyuşturucu kartelleri ve solcularla ‘mücadele’ için ABD ile anlaşma yapması, ülkenin ABD’nin arka bahçesi olarak kullanılmasına ve Kolombiya topraklarının egemenliğini kaybetmesine yol açtığını belirtti.

Solun adayı Petro ve Márquez’in seçim kampanyasında neo liberal politikalara karşı bir siyaset izlediklerinin altını çizen Sanchez ikilinin vaatlerini şöyle anlattı: “İlk olarak tarihsel olarak ortaya çıkan eşitsizliklere yönelik bir program oluşturacaklarını söylediler. Özellikle yoksul ve zengin arasındaki uçurumu kapatıp daha eşitlikçi bir siyaset izlemeyi hedefliyorlar. Irk ve cinsiyet eşitliği ajandalarındaki bir başka önemli konu. Değindikleri bir başka noktaysa emeklilik yaşını düşürmek. Bunu yanında tarım sektörüne dair önerilerinde arazi mülkiyetinin kadınların eline devredilmesi yer alıyor. Öte yandan Kolombiya’da yıllardır yer alan vergi eşitsizliğini sonlandırıp, milyoner ve milyarderlerden alınan vergileri artıracaklarını söylediler.”

HALK CEVAP VERİR

Sağ kanadın ABD ile sol adayın seçilmesini engellemek için her şeyi yapabileceğini söyleyen Sanchez durumu şöyle açıkladı: “ABD de sağ partiler de sol siyaseti engellemeye yönelik birçok faaliyet gerçekleştirdi. Defalarca seçimleri ertelediler, sol adaylara yönelik silahlı saldırılar gerçekleştirdiler. Önümüzdeki seçimi engellemeye yönelik de bir şey yapabilirler. Ancak böyle bir şey olursa bu sefer halktan cevap gelecektir. Kolombiyalılar ne olursa olsun artık sistemin değişmesini istiyor.”

Son olarak Latin Amerika ülkelerindeki solun yükselişine de değinen Sanchez şunları söyledi: “Baktığımızda bütün ülkelerde sağ iktidarlardan dolayı ekonomik ya da toplumsal kriz gerçekleşti. Bu soldan alternatif bir hükümetin ortaya çıkmasına yol açtı. Komşu ülkelerin birbirinden etkilendiklerini de söyleyebiliriz. Diğer taraftan Kolombiya’da da ilk defa siyah bir başkan yardımcısı, bir çevre savunucusu koalisyonda yer alıyor. İlk defa Kolombiyalıların ve özellikle milyonlarca kadının sesi olunuyor.”