1964’ten beri silahlı mücadeleye devam eden Marksist-Leninist silahlı örgüt ELN ile Kolombiya hükümeti, karşılıklı olarak ateşkes ilan etti.

Kaynak: AA
Kolombiya’da hükümet ile ELN, ateşkes ilan etti
Fotoğraf: AA

Kolombiya'da Marksist-Leninist silahlı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile hükümet, karşılıklı ateşkes ilan etti.

Ulusal basında çıkan habere göre, ELN'nin sitesinden yapılan açıklamada, Kolombiya hükümeti ile Küba'da imzalanan 6 aylık geçici ateşkes anlaşması kapsamında, örgütün 6 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında ordu ve polis güçlerine yönelik eylemlerini durdurma kararı aldığı bildirildi.

Açıklamada, ELN'ye yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda örgütün karşılık verme hakkı olduğu belirtilerek, ateşkesin ülkenin tamamında uygulanacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Twitter hesabından ateşkes ilanını yayımlayan Minito30.com internet sitesinin haberini paylaştı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre de, Kolombiya Savunma Bakanı da silahlı kuvvetlere operasyonları durdurma talimatı verdi.

Ateşkes anlaşması bozulmazsa, ELN'in Kolombiya devletine karşı silahlı mücadeleye başladığı 1964 yılından bu yana çatışmalardaki en uzun süreli ara olacak.

3 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan ateşkesin ilan edilmesinin hemen ardından ülkedeki üç farklı silahlı saldırıda 3 polis yaşamını yitirdi.

Ülkenin Kuzey Santander yönetim bölgesine bağlı Tibu kasabasında bir polis keskin nişancı tüfeğiyle, Vega Velasquez kasabasında başka bir polis de tesislerden ayrıldığı esnada, diğer polis ise El Zulia kasabasında restoranda yemek yediği sırada silahlı saldırıya uğradı. Üç polis aynı gün hayatını kaybetti.

Saldırılar üzerine harekete geçen güvenlik güçleri geniş çaplı operasyon başlattı.

Saldırılara dair olasılıkları değerlendiren yetkililerin, bölgede varlığı bilinen silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) muhalifleri üzerinde durduğu bildirildi.

Savcılık da saldırılara ilişkin soruşturma başlattı.

Kolombiya ordusunun 28 Haziran'da ELN mensuplarına yönelik operasyonunda, 6 örgüt üyesi öldürülmüş, ELN tarafından ise saldırıya sert tepki gösterilmişti.

Savunma Bakanı Ivan Velasques, operasyona ilişkin açıklamasında, ELN ile ilan edilen ateşkesin henüz fiiliyata girmediğini hatırlatmış, Cumhurbaşkanı Petro'nun ateşkes kararnamesini imzalayana kadar ordunun operasyonlarına devam edeceğini kaydetmişti.

6 AYLIK GEÇİCİ ATEŞKES İMZALANMIŞTI

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında Küba'da başlayan üçüncü tur müzakereleri, 9 Haziran'da, "6 aylık geçici ateşkes anlaşması" imzalanarak sona ermişti.

Taraflar arasında sağlanan 180 günlük geçici ateşkesin 3 Ağustos'tan itibaren uygulanacağı bildirilmişti.

ELN ve Kolombiya hükümetinin, gelecek aydan itibaren Venezula'daki barış görüşmelerine devam etmeleri bekleniyor.