Son zamların ardından elektrik dokuz ayda yüzde 95, doğalgaz ise yüzde 165 oranında zamlandı. Yurttaşın bu şartlarda faturalarını ödemesinin mümkün olmadığını bildiren CHP, fatura borcu olan 5 milyon haneye yenilerinin ekleneceğini vurguladı. Akın, "Kombiyi açmanın maliyeti şimdiden 2,5 kattan fazla arttı" dedi.

Kombiyi açmanın maliyeti 2,5 kattan fazla arttı: "Yurttaş fatura ödeyemez hale gelecek"
Fotoğraf: Depophotos

BirGün/Ankara

BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 20,4, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 47,6, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 50,8 ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 49,5 oranında artış yapıldığını açıkladı. EPDK ise elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 oranında artışa gitti.

Elektrik ve doğalgazda gece yarısı zamlarına tepki gösteren CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, milyonlarca ailenin artık faturasını ödeyemez duruma geleceğini bildirdi. Konutlarda tüketilen elektriğin dokuz ayda düşük kademede yüzde 95, yüksek kademede ise yüzde 200 oranında, doğalgazın ise yüzde 165 oranında zamlandığını kaydeden Akın, “Kombiyi açmanın maliyeti şimdiden 2,5 kattan fazla arttı. Sanayi ve ticarethanelere yapılan zamlar ise hayat pahalılığını daha da artıracak” dedi.

'YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU ZAM'

Taban ve tavan fiyat uygulamasının bile vatandaşa yeni zam olarak döndüğünü dile getiren Akın, şunları söyledi:

"EPDK, tarife dönemi olmamasına karşın bütün abone türlerinde zam yaparken BOTAŞ da yaklaşan kış ayları öncesinde bütün abone gruplarında doğalgaza zam yaptı. Kara kış öncesi enerjiye yapılan zamlar üretim maliyetlerini yükselteceği için vatandaşlara faturaların yanı sıra hayat pahalılığı olarak da yansıyacak. Enerjiye kara kış öncesi yapılan bu zamlar kış aylarının vatandaşlarımız için çok zor geçeceğini gösteriyor. Dünya genelinde ülkeler enerji maliyetlerinin yükünü kendi vatandaşlarının üzerinden almak için adımlar atarken AKP iktidarı kendi yanlış politikaların bedelini zam olarak vatandaşa kesti.

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet AkınCHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın

'KONUTLARDA YÜKSEK KADEME ZAMMI YÜZDE 200 OLDU'

2022 yılının başında Cumhuriyet tarihinin en büyük zammını yapan iktidar, düşük kademede yüzde 51, yüksek kademede ise yüzde 127 oranında zam yapmıştı. Göstermelik KDV indiriminin ardından 1 Haziran’da yüzde 15 ve son olarak 1 Eylül itibarıyla yapılan yüzde 20 oranında zamla; konut abonelerinde yıl bitmeden düşük kademe yüzde 94,5, yüksek kademe ise yüzde 200 zamlanmış oldu. Ticarethanelerde 9 ay içinde yapılan zam yüzde 192 olurken, sanayide ise yüzde 322 olarak gerçekleşti.

AKP iktidarı, elektrik üretimindeki maliyet artışını frenleyebilmek amacıyla piyasa takas fiyatına (PTF) müdahale ederek 1 Nisan 2022 itibarıyla tavan fiyat uygulaması başlatmıştı. Fiyat artışını sınırlamak amacıyla getirilen tavan fiyatın her ay artmasıyla ulusal tarifede zam baskısı her ay artarken, tavan fiyatın 5 ayda yüzde 92 oranında artarak 2 bin 500 liradan 4 bin 800 liraya çıkması ulusal tarifeye de zam olarak yansıdı.”

'2022’DE KONUTLARDA DOĞALGAZ ZAMMI YÜZDE 164’E ÇIKTI'

Elektrikte yapılan zammın yanı sıra özellikle kış aylarında vatandaşların ısınma amacıyla tükettiği doğalgaz da zamlandı. 1 Eylül’de yapılan zamla birlikte Karadeniz’de rezerv müjdesinin verilmesinden sonra konutlarda 11, sanayide ise 15 kez zam yapılmış oldu. Konut abonelerinde yıl içerisinde yapılan yüzde 20,4 oranındaki dördüncü zamla birlikte 2022 yılında yapılan toplam zam oranı yüzde 164,1’e çıktı.

'ISINMAK İÇİN ASGARİ TÜKETİM 1200 LİRAYA YÜKSELDİ'

Vatandaşların ısınma amaçlı kullanımı bıraktığı geçtiğimiz nisan ayından bu yana ise konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 111 oranında artmış oldu. Başka bir deyişle bu kış hiç zam yapılmasa bile kombiyi açmanın maliyeti şimdiden 2 kattan fazla artmış oldu. Buna göre kış aylarında ısınma amacıyla gerçekleştirilen ortalama tüketimde kullanılan aylık 300 metreküp doğalgazın faturaya yansıması Aralık 2021’de 570 liradan Eylül 2022 itibarıyla yaklaşık 1200 liraya yükseldi.”

'FATURASINI ÖDEYEMEYEN AİLE SAYISI DAHA DA ARTACAK'

Temel bir hak olan enerjiye yapılan zamlar nedeniyle faturalarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaşlarımız yıl içinde kesintiler yaşıyor. AK Parti’nin yanlış para politikasıyla Türk Lirası’ndaki olağanüstü değer kaybı Türkiye’de vatandaşların derin bir enerji yoksulluğu yaşamasına neden oldu. İktidar faturasını ödeyemediği için icralık olan 5 milyon aile için adım atılacağını duyururken, yapılan son zamla faturasını ödeyemeyen aile sayısı daha da artacak."